Milioni vjernika iščekuju odluku Saudijske Arabije o hadžu

Milioni vjernika širom svijeta očekuje konačnu odluku vlasti Saudijske Arabije odnosno Ministarstva za hadž o održavanju ili otkazivanju ovogodišnjeg hadža.

U martu je otkazan odlazak na umru, a vlasti Saudijske Arabije početkom aprila zatražile su od organizatora hadža u svim državama da privremeno odgode proces rezervacija vjernika usljed neizvjesnosti u vezi s pandemijom koronavirusa, javlja Patria.

Ovogodišnji hadž počinje krajem jula, ali Saudijska Arabija je još uvijek bez zvanične odluke. U Saudijskoj Arabiji je potvrđen 33.371 slučaj zaraze Covid 19, a od posljedica je preminulo 219 osoba.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Sadžid Ramić ranije je pojasnio da je Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije zatražilo od organizatora da ne potpisuju nikakve ugovore koji se odnose na hadž, odnosno ugovore kojima se preuzimaju finansijske obaveze.

S obzirom da hadž u prosjeku obavi više od dva miliona vjernika u situaciji sa pandemijom koronavirusa postoji realna opasnost širenja virusa, a za šta niko ne može preuzeti odgovornost ili garantirati da neće doći do masovne zaraze.

Vlasti Saudijske Arabije zabranile su ulazak u Meku i Medinu, kao i u glavni grad Rijad, a policija osigurava Kabu sveto mjesto muslimana.