Ministar Čampara opisao tri moguća scenarija afere “respiratori iz malinjaka”

Afera oko uvoza respiratora za Federalni štab civilne zaštite, putem poljoprivredne firme za proizvodnju malina se ne stišava, a svakodnevno se u javnosti pojavljuju novi detalji u vezi sa ovim slučajem.

Član Vlade i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara komentirao je za Oslobođenje ovu situaciju.

“Evidentno je da je sve ovo izazvalo veliko interesovanje u medijima, što je sasvim normalno. Evo da je sve urađeno u najboljem mogućem redu, čim imate da se medicinska oprema nabavlja preko kompanije za prizvodnju malina, to samo po sebi izaziva određenu vrstu sumnje i nepovjerenja. Ipak, treba ostaviti nadležnim institucijama da provedu sve onbo što treba. Mi smo kao Vlada tražili informaciju, ne samo oko nabavke respiratora, nego i oko svih nabavki koje je vršila Federalna uprava civilne zaštite, ali i sva ministarstva i druge upravne organizacije i da sa tom informacijom idemo prema Parlamentu FBiH, da se i on upozna sa trošenjem budžetskih sredstava” kazao je Čampara.

Prema njegovim riječima, Nadležne institucije treba da sve tačno pokažu, na osnovu kojih kriterija je sve vršeno, da li su poštovane procedure na osnovu kojih je izabrana ta firma, kako se to sve odvijalo, da li su nabavljeni oni respiratori koji će odgovarati bolnicama u BiH, odnosno oni koji su usaglašeni sa strukom, da li su plaćeni po cijenama koje otprilike imaju na tržištu.

“Ukoliko se ispostavi da je sve to urađeno u skladu sa svim procedurama i zakonom i da ispunjavaju zahtjeve struke, onda svim ljudima iz FUCZ koji su radili na ovim poslovima treba čestitati. Međutim, postoji i drugi scenario, ako se to ne pokaže tako, onda mislim da se to treba sankcionirati na najstroži mogući način, upravo zato što bi to značilo da je neko pokušao mešetariti, da ne kažem ukrasti, odnosno sebi pribaviti neku protivpravnu korist u jeku pandemije, kada se ljudi bore za život naših građana. Postoji i treći scenario da bi neko to mogao zataškati, ali čisto sumnjam, pored medija i javnosti, da bi se takav scenario mogao dogoditi. Ako se ipak to desi, onda će to značiti da smo mi kao država i društvo u jednom ogromnom problemu. Međutim, imajući u vidu da su nadležne institucije, poput policijskih agencija i tužilaštava, već počele raditi na ovom slučaju, nadam se zbog javnosti, građana, ali i zbog Vlade FBiH i svih institucija, da se ovo mora izvesti na čistac, ali ne samo ovo nego i sve javne nabavke, na svim nivoima, ne samo u FBiH, kako bi se znalo gdje je svaka marka potrošena” naglasio je Čampara.

Ministar FMUP-a kaže kako je prijedlog institucije na čijem je čelu, u vezi sa ukidanjem policijskog sata, bio drugačiji od onog kojeg je usvojio FŠCZ.

“Preporuka Federalnog MUP-a je bila da se policijski sat ukine 4.maja, ali ukoliko bi epidemiolozi smatrali još nije vrijeme za ukidanje na osnovu njihovih nalaza, onda smo predložili da se barem od 4. maja policijski sat pomjeri sa 20 na 22 sata na još šest do sedam dana i da se onda potpuno ukide 11. maja. Međutim, Federalni štab civilne zaštite je odlučio, nekako naprasno, da odmah ukine policijski sat, dan nakon što smo mi ovu preporuku dostavili. To je njihova odluka. Vjerovatno su se konsultovali sa epidemiolozima. Moram biti iskren da je meni drago što se to desilo, zbog građana, da se te mjere prema njima počnu ublažavati. Smatram da su naši građani bili toliko odgovorni, civilizorani i svjesni cjelokupne situacije i zahvaljujući njima mi nismo doživili scenario koji se pojavio u Italiji. Mislim da su oni glavni razlog što smo imali linearni razvoj širenja virusa. Zato što su oni poštovali preporuke i naredbe nismo doživjeli eksponencijalni rast. Što se tiče 1. maja, vjerovatno su u FŠCZ odlučili da vrate policijski sat na tri dana iz razloga da se ne bi previše hodalo po izletištima, ali se nadam da će od 4. maja ići sa popuštanjem svih mjera, što je dobro, upravo iz razloga što moramo razmišljati o psihofizičkom stanju građana. Ako uzmemo u obzir i ekonomiju, mislim da se neće ove mjere držati dugo” napomenuo je Čampara.

Međutim, neposredno nakon odluke FŠCZ o ublažavanju mjera počele su stizati kritike iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, tako da su ove dvije ključne institucije u vrijeme pandemije djelovale kao neusklađeni orkestar, gdje svaki član svira neku svoju kompoziciju.

“Mislim da nisu bili dovoljno iskoordinirani između sebe, jer bi, u suštini, FŠCZ uvijek trebao pitati i razmjenjivati iskustva sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva. Moguće je da i oni u okviru FŠCZ imaju svoje ljekare, odnosno epidemiologe. Ipak, očigledno je bilo određenog nerazumijevanja, odnosno da su se neke stvari radile u raskoraku. Sigurno da takav raskorak ne ostavlja dobar utisak na građane. Moraju poduzeti sve da ta koordinacija bude na najvišem mogućem nivou, kako bi građani dobijali pravovremene informacije i kako bi mogli očekivati u narednih sedam do 15 dana” dodao je Čampara.

PIŠE: ALMIR ŠARENKAPA