Ministar Kapidžić demantira sam sebe: Nastavlja se projekt subvencije mladih za kupovinu stana

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić (SDA) jutros je za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine potvrdio da se projekt dodjele subvencija mladima za kupovinu stanova nastavlja, ali da će se naći drugi model za njegovu realizaciju, piše Patria. 

Iako je Kapidžić demantirao da je rekao da se ukidaju subvencije od 10.000 KM za mlade, mediji su prenijeli njegovu izjavu tokom obraćanja zastupnicima u Skupštini KS. On je kazao da neće biti raspisan poziv za dodjelu 10.000 KM mladima za rješavanje stambenog pitanja te da je to služilo kao “kupovina glasova na izborima”. Istina je da je kazao da se traži drugi način pomoći mladima.

Kazao je da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ukida model po kojem su mladi do sada dobivali subvencije. Ustvrdio je da mladi ne mogu dobivati subvencije na stanove od 100 metara kvadratnih i preko, što se do sada dešavalo. Također su se subvencionirali stanovi koji su već kupljeni, tvrdi ministar. Takvi projekti za njega su neshvatljivi.

“Nelogično je kako se samo nešto manje od 700 kandidata prijavilo za ostvarivanje ove subvencije, a poznato nam je da postoji hiljade mladih koji nemaju riješeno pitanje”, rekao je ministar Kapidžić.

Problem je što su mladi morali kupiti stan, pa tek onda predati papire za subvencije.

U narednih nekoliko dana očekuje se više informacija o tome kakav će biti novi model za dodjelu subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih.