Ministar vanjskih poslova Hrvatske iskazao podršku za služenje mise za Bleiburg u Sarajevu

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman telefonski je u srijedu razgovarao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te mu iskazao podršku za služenje u sarajevskoj katedrali u sklopu obilježavanja 75. godišnjice Blajburške tragedije.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se kako je misa planirana za 16. maj kao dio programa obilježavanja 75. godišnjice Bleiburga i Križnog puta hrvatskog naroda.

Uprkos pandemiji koronavirusa, kardinal Puljić i ministar Grlić Radman izrazili su zadovoljstvo što će se i ove godine nastaviti održavati kultura sjećanja obilježavanjima na Bleiburgu, u Sarajevu te Zagrebu, gdje će na groblju Mirogoj državni vrh položiti vijenac i zapaliti svijeću uz molitvu, navodi se u saopćenju.

Sagovornici su, dodaje se, istaknuli važnost dostojanstvenog odavanja pijeteta pokojnima te čuvanja spomena na nevine i mučene žrtve ubijene bez suđenja.

Ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je kardinal Puljić cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojne stanovnike. Ministar je pritom još jednom zahvalio kardinalu Puljiću na služenju katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini 30 godina kao vrhbosanski nadbiskup, saopćeno je iz MVP-a, prenosi Hina.