Ministarstvo za obrazovanje KS: Ponašanje pojedinih učenika za vrijeme online nastave je neprihvatljivo

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo skrenulo je pažnju pojedinim učenicima na neprihvatljivo ponašanje za vrijeme online nastave pokrenute uslijed pandemije koronavirusa.

Iz ovog Ministarstva osvrnuli su se na, kako kažu, sporne snimke youtubera koje kruže internetom, u kojima se hvale kako im pojedini učenici iz regiona ustupaju svoje pristupne podatke.

“Ovih dana internetom i društvenim mrežama kruže snimci pojedinih youtubera koji se hvale kako im pojedini učenici iz regiona ustupaju svoje pristupne podatke i na taj način ‘upadaju nepozvani’ na pojedine časove i ometaju rad svih učenika koji žele da nauče više, kao i rad nastavnika koji obavljaju svoj posao, a sve kako bi dobili koji like i zaradili na nesmotrenosti učenika”, poručili su iz Ministarstva.

Upozorili su da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

“Ustupanje vašeg korisničkog imena i lozinke trećim licima, pogotovo u takve svrhe, nedopustivo je i neprimjereno u bilo kojoj, a posebno u ovoj situaciji u kojoj se trudimo sačuvati naše živote. Uopće ne sumnjamo da poštujete svoje nastavnike, ali ipak imamo obavezu da vam skrenemo pažnju na ponašanje za vrijeme odvijanja nastave u online okruženju”, stoji u saopćenju.

Nastava u Kantonu Sarajevo se zbog pandemije koronavirusa i sigurnosti učenika već drugi mjesec odvija u online okruženju, putem platformi koje u ovom trenutku pružaju adekvatnu zamjenu za redovni nastavni proces i zamjenu za učionice.

“Svjesni smo činjenice da nije lako biti u zatvorenom prostoru i sjediti pored računara, tableta i telefona i ispunjavati sve obaveze koje se pred nas kao društvo i struku postavljaju u ovim vanrednim okolnostima. Međutim, iskreno se nadamo da nakon skraćenja nastave, opterećenje i nije toliko veliko, a s druge strane omogućeno je da se ispuni obim obaveza predviđenih Nastavnim planom i programom svakog pojedinog predmeta, kako se nastava ne bi nadoknađivala kasnije i kako biste uspješno završili ovu godinu”, kažu iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Na kraju napominju da je evidentno da su se svi snašli u online okruženju i da sve teče svojim tokom i bez većih problema, zbog čega su izrazili zadovoljstvo.

“Vi kao učenici i roditelji ispunjavate svoje obaveze koje nastavnici stavljaju pred vas, ali isto tako, imajte u vidu da su i vaši nastavnici opterećeni maksimalno, kako svojim redovnim, tako i dodatnim obavezama i edukacijama, kako bi vam osigurali najbolje uvjete za rad i olakšali ispunjavanje obaveza”, kazali su.