Moskva: Udvostručen broj preminulih od posljedica COVID-19

Moskovske vlasti su za mjesec april više nego udvostručile službene brojeve preminulih od koronavirusa u ruskoj prijestolnici.

Gradsko odjeljenje za zdravstvo sada kaže kako je 1.561 osoba umrla od te bolesti – ne 639 kako je prvobitno objavljeno.

Reporteri iz Moskve rekli su da su službeni brojevi preniski, ali su nakon tih izjava optuženi za širenje lažnih vijesti i panike.

Potvrda da su podaci o broju registrovanih slučajeva nepotpuni pojavila se prije nego što je Rusija objavila 232 nova smrtna slučaja, što je najveći broj smrtnih slučajeva za jedan dan od početka epidemije u toj zemlji.

Sa 8.572 nove zabilježene infekcije, Rusija je treća po broju slučajeva u svijetu. Do sada su zabilježena 387.623 slučaja. Službeni broj smrtnih slučajeva iznosi 4,374.

Vlada kaže da je program masovnog testiranja u zemlji odgovoran za taj niski postotak smrtnosti – ali mnogi vjeruju da su brojke zapravo mnogo veće.

U poređenju sa brojevima početkom mjeseca, broj novih slučajeva je smanjen.

Zašto je ispravljen broj preminulih od posljedica COVID-19 u Moskvi?

Moskovsko zdravstveno odjeljenje saopćilo je da je broj smrtnih slučajeva revidiran nakon post mortem pregleda.

Oni su zaključili da je koronavirus uzrok 169 smrtnih slučajeva u kojima su testovi u početku bili negativni.

Pored toga, 756 osoba koje su umrle od drugih uzroka u aprilu pokazalo je pozitivan test na koronavirus. Zvaničnici su rekli da je u mnogo slučajeva virus ovdje značajan faktor, koji igra ulogu “katalizatora”.

Ova nova metodologija vjerovatno će značiti da će se broj smrtnih slučajeva povećavati u cijeloj zemlji, iako je Moskva bila epicentar epidemije već nekoliko sedmica.

Moskovsko zdravstveno odjeljenje naglasilo je da čak i nova brojka smrtnosti od Covid-19 postavilja Moskvu ispod 3% – sugerirajući da je to znatno ispod upoređivanih gradova.

Vlasti su također priznale da će brojke za maj biti veće.

Rusija je do sada zabilježila 387.623 slučajeva koronavirusa i 4.374 smrtnih ishoda. Oporavljeno je 159.257 osoba a aktivnih slučajeva je 223.992.