Mreža mira: Deveti maj predstavlja prekretnicu u evropskoj historiji

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 208 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdala je saopćenje za javnost povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Devetog maja 2020. godine obilježava se sedamdeset i pet godina od pobjede nad fašizmom u Evropi, te sedamdeset godina od stvaranja Evrope kakvu je danas poznajemo.

Deveti maj predstavlja prekretnicu u evropskoj historiji i širom Evrope se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju, ali i kao Dan Evrope, jer označava početak stvaranja Europske unije pet godina kasnije, 1950. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata živote je izgubilo više od 50 miliona ljudi. Više od 50 miliona mrtvih, žrtava fašizma, trebalo je da bude opomena svijetu, da se zlo kakvo je čovječanstvo vidjelo četrdesetih godina 20. stoljeća nikada i nikome ne ponovi.

Nažalost to je lekcija koju svijet nije naučio te svakodnevno svjedočimo najgrubljim kršenjima ljudskih prava onih koji se ne uklapaju u nametnute društvene okvire, mržnji i neprihvatanju “drugog i drugačijeg”, zločinima iz mržnje prema najranjivijim među nama.

Fašizmu svjedočimo i u Bosni i Hercegovini, gdje još uvijek žive podjele nastale ratnim razaranjima, djeca od najranije dobi se fizički razdvajaju u dvije škole pod istim krovom, skrnave se vjerski i sakralni objekti, grafiti sa fašističkim sadržajima i murali ratnih zločinaca oslikavaju zgrade i javne površine, mržnja prema “drugom i drugačijem” ne jenjava i svakodnevno je ohrabrivana od strane sistema, a mediji dobijaju na gledanosti širenjem govora mržnje, fašizma, netolerancije, vjerske i nacionalne mržnje i netrepeljivosti te pozivanjem na konkretna činjenja zločina iz mržnje.

Mreža za izgradnju mira, a i njene članice se svake godine trude obilježiti Deveti maj, podsjetiti na njegov značaj i motivisati druge da svojim djelima očuvaju našu antifašističku borbu i historiju.

Ove godine 9. maj dočekujemo u našim domovima, ali nisu svi te sreće. Radit ćemo od kuće, ali nisu svi tako privilegovani. Danas je više no ikada bitno osvrnuti se na rastući fašizam, kako u BiH tako i u svijetu, stoga je Mreža za izgradnju mira pozvala sve da pošalju kratku izjavu i ukažu na značaj pobjede nad fašizmom.

Naša je dužnost, osnovna građanska i ljudska zadaća da se borimo protiv svih pojavnosti fašizma, svaki dan i svaki čas te da reagujemo ukoliko uočimo bilo koji oblik fašizma. Sloboda, jednakost, tolerancija, nediskriminacija, poštivanje i vrednovanje različitosti kao i ravnopravnost su zadaci za koje se nikada ne smijemo prestati boriti. Svakodnevno se moramo vraćati na važnost očuvanja naše antifašističke prošlosti i motivisati druge da učine isto.

Pogledajte šta je o današnjem danu reklo više od četrdeset aktivistkinja i aktivista, profesorica i profesora, medijskih radnica i radnika, koje su poruke došle iz jedinica lokalne samouprave.

I za kraj, da ostanemo u pozitivnom tonu, pogledajte video učenika Srednje muzičke škole iz Sarajeva koji su snimili pjesmu We are the World.