Mrežu Reala napunili do vrha, na današnji dan Barcelona zabila šest na Bernabeu

Na današnji dan prije 11 godina, Barcelona je posramila Real Madrid u gostima na Bernabeu, bilo je nevjerovatnih 2:6. Ovo je bila jedna od najvećih pobjeda katalonaca u historiji, a Real je napustio teren ponižen kao nikada prije.

Ovaj El-Clasico je došao kao šlag na tortu Barceloni za jednu od najuspješnijih sezona u klupskoj historiji. Oni su već bili osigurali naslov prvaka Španije, a tim predvođen od strane Pepa Guardiole poigrao se sa najvećim rivalom.

Ipak kraljevi su prvi poveli u 14. minuti strijelac je bio trenutni član Juventusa Gonzalo Higuain. Samo četiri minute poslije Barca je izjednačila. Perfektnu loptu dao je Lionel Messi za legendarnog Thierrya Henrya, koji pogađa za 1:1. Dvije minute kasnije preokret Barcelone na Bernabeu, strijelac je bio kapiten Carles Puyol nakon prekida, kada je sjajno glavom pogodio za 2:1. Do kraja prvog dijela bilo je već 3:1 za katalonce i tada se dalo naslutiti da se Realu ne piše dobro. Strijelac je bio Messi.

Real u 55. minuti smanjuje na 2:3, pogotkom Marcela, ali samo dvije minute poslije 2:4 i novi šok za navijače Reala. Ponovo je pogodio Henry. Messi je u 74. minuti povisio na 2:5, da bi konačan rezultat postavio Gerard Pique u 82. minuti susreta, sjajnim okretom kod gola Ikera Casillasa. Bilo je 2:6.

Barcelona je slavila u Madridu samo četiri dana prije historijske utakmice sa Chelseom u Londonu, u okviru polufinala Lige prvaka, i na taj način krunisali sjajnu sezonu, u kojoj su postali prvaci Španije, Kupa kralja i osvajači Lige prvaka. Mnogi će reći da je ovo bila najjača Barcelona svih vremena, i također to da su igrali najljepši fudbal u to vrijeme.

Za Real u ovom meću su nastupili: Casillas, Sergio Ramos, Metzelder, Cannavaro, Heinze, Lass Diarra, Gago, Marcelo, Robben, Higuain i Raul Gonzales.

Barcelona je izašla u sljedećem sastavu: Valdes, Alves, Puyol, Pique, Abidal, Xavi, Yaya Toure, Iniesta, Henry, Lionel Messi i Samuel Eto’o.