Najstariji svjetski hram: Začuđuje znanje tadašnjih graditelja

Fascinantna građevina za koju se smatra da je najstariji poznati hram na svijetu građena je s izuzetno dobrim razumijevanjem geometrijskih principa, što je pomalo neobično za drevnu kulturu lovaca i sakupljača koja je izgradila.

Gobekli Tepe u Turskoj ogroman je neolitički kompleks sagrađen prije više od 11.000 godina, a stručnjaci su ga otkrili tek nedavno, tačnije u 1990-ima.

gobekli tepe

Najnovija analiza strukture ove divovske građevine sugeriše da su arhitekti koji su zamislili izgled njenih misterioznih stupova i komora bili mnogo iskusniji u izvođenju geometrijskih građevina nego što smo to prije mislili, piše http://science alert

“Gobekli Tepe je pravo arheološko čudo”, rekao je arheolog Avi Gopher sa Sveučilišta Tel Aviv.

“Budući da nema dokaza da su se u tom periodu ljudi bavili poljoprivredom ili pripitomljavali životinje, stručnjaci smatraju da su ovaj hram izgradili lovci-sakupljači. Međutim, nivo arhitektonske složenosti ove građevine je krajnje neobična”, objasnio je.

gobekli

Prema nalazima naučnika, koji su koristili prostorni algoritam za mjerenje i analizu arhitektonskog oblika hrama Gobekli Tepe, kompleks se ne sastoji od zasebnih nepovezanih struktura, već od povezanih komora i stupova koji su oblikovani prema jednom planu i najvjerojatnije konstruisani u isto vrijeme.

Ono što je posebno zanimljivo, izgleda da su središnje tačke tri najznačajnija prostora drevnog hrama (poznate kao B, C i D) geometrijski povezane i utemeljene prema gotovo savršeno formiranom jednakostraničnom trokutu.