Nakon pada vojnog aviona kod Zadra: Hrvatski ministar odbrane podnio ostavku

Hrvatski ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević podnio je ostavku preko TV prijenosa, nakon pada vojnog aviona kod Zadra gdje su nažalost poginule dvije osobe.

Prije toga o tome nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića koji je, ostao šokiran Krstičevćevom ostavkom. U razgovoru sa sugovornicima iz HDZ-a može se također čuti kako ih je ministar Krstičević zaista sve iznenadio svojim postupkom, piše 24sata. hr. 

“On je emotivac, reaguje instiktivno. Njega je ova tragedija užasno pogodila, tresao se kada je čuo tu šokantnu i tužnu vijest o pogibelji dva mlada života. Ali, svejedno, nismo očekivali da će dati ostavku” rekao je za 24sata. hr. sugovornik iz vrha HDZ-a.

Podsjetimo, ministar Krstičević je još 2017. godine tokom jakih požara u Dalmaciji, najavio svoju ostavku nakon kritika tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska trebala ranije otići na požarište.

Ne moram ja biti ministar – rekao je tada Krstičević. I tada je na pitanje je li o svojoj ostavci obavijestio premijera ili predsjednicu odgovorio negativno te dodao da on sam donosi svoje odluke.

Grabar Kitarović kasnije je rekla da ne prihvata njegovu ostavku i da je on sjajan ministar. Njegovu ostavku tada nije prihvatio ni Plenković.