Nalaz obdukcije tijela Advije Kanlić do kraja sedmice

Nalaz obdukcije Advije Kanlić, prve žrtve koronavirusa u Sarajevu, trebao bi biti proslijeđen postupajućem tužiocu Tužilaštva KS-a do kraja sedmice, potvrđeno je za Oslobođenje.

Uzrok smrti

Obdukciju je, podsjetimo, još u subotu, prema nalogu Tužilaštva KS-a u Javnom zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjoj Luci, uradio Željko Karan, nakon čega su posmrtni ostaci isti dan vraćeni u Sarajevo.

“Napisao sam zapisnik i velikim dijelom sredio fotodokumentaciju koja prati cijeli slučaj. Nalaz će biti proslijeđen postupajućem tužiocu do kraja sedmice, pa ćemo vidjeti da li će se trebati dodatno uraditi neke dalje analize”, kazao je Karan.

S obzirom na odluku Tužilaštva KS-a da se nalaz ne iznosi u javnost, dr. Karan nam nije mogao otkriti uzrok smrti preminule Kanlić.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a, jučer nam je kratko kazala da zbog interesa predmeta ne mogu davati informacije.

Advija Kanlić je, podsjetimo, 24. marta preminula na putu do Doma zdravlja Ilidža. Naknadnim testiranjem utvrđeno je da je bila pozitivna na koronavirus, a obdukcija bi trebala utvrditi da li je to i uzrok njene smrti. Potom je utvrđeno da je u nekoliko navrata dolazila u lokalnu ambulantu, nakon čega su svi uposlenici poslati u samoizolaciju, a ambulanta je zatvorena, kao i firma u kojoj je radila preminula.

Tužilaštvo KS-a je sljedeći dan formiralo predmet o okolnostima pod kojima je preminula i eventualnim propustima u liječenju. Naređena je i obdukcija koju niko od sudskih ljekara u Federaciji BiH nije htio uraditi, a razlog je bio, isticali su, nedostatak adekvatne opreme i obdukcijske sale za preminule od zaraznih bolesti.

Nemar

Sin preminule Nezir Kanlić kaže nam da jedino što porodica u ovom trenutku zna jeste da je obdukcija završena. Od Tužilaštva KS-a nisu dobili nikakvu obavijest i nadaju se da će danas uspjeti sve završiti.

Porodica preminule žene je ranije isticala kako sumnja u odgovornost medicinskih radnika, te da je njihovim nemarom došlo do smrti ove žene. Iz porodice su, također, izjavili da se Advija Kanlić prethodno javljala ljekarima i da je imala sve simptome koji se mogu povezati sa Covid-19, ali da je niko nije testirao. To je urađeno tek nakon njene smrti.