Nenadić: Podrška Vlade KS Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92-’95

Premijer Kantona Sarajeva Mario Nenadić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić održali su danas sastanak sa delegacijom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, koju je predvodio predsjednik Fikret Grabovica.

Predsjednik Grabovica je rekao kako oni zastupaju interese porodica 1. 601 ubijenog djeteta. Naveo je kako imaju probleme vezane za finansiranje rada ovog udruženja, ali i sa opremanjem i pripremom spomen sobe, koja se nalazi u blizini Spomen- obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva ’92-’95.

Po riječima Grabovice, potrebno je da se izmijene određeni propisi vezani za naknade porodicama ubijene djece Sarajeva, ali i da im se osiguraju neophodna sredstava za obilježavanje značajnih datuma, koje udruženje organizira, ali i kojima prisustvuje. Također, posebno su skrenuli pažnju na činjenicu da bosanskohercegovačko tužiteljstvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva. Prošlo je već 25 godina, a zločinci, kako su istakli, nikada nisu kažnjeni.

Inače, Udruženje je dobitnik i šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i prenosi istinu o ratu i stradanju djece širom svijeta. Premijer Nenadić je najavio kako će, kao i do sada podržati rad Udruženja i zadržati postojeći iznos finansiranja, ali da će u narednom periodu u budžetu nastojati povećati te iznose. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice je preuzelo obavezu da provjeri važeće zakone, te pokrenu eventualne izmjene odredbi, koje diskriminiraju porodice ubijene djece u odnosu na druge koji ostvaruju pravo na naknadu.

“Vlada Kantona pružit će podršku za pripremu spomen sobe, ali i svim drugim aktivnostima Udruženja”, poručio je premijer Nenadić.

Predložio im je i potpisivanje trilateralnih sporazuma, između Udruženja, Vlade KS i predstavnika domaćih i međunarodnih institucija, koje mogu podržati njegov rad, uz maksimalnu podršku premijera. Na kraju sastanka, delegacija Udruženja se zahvalila premijeru i Vladi Kantona Sarajevo u njihovoj dobroj namjeri, obećanoj podršci i želji da nastave zajedničke aktivnosti.