Netflix vraća normalan kvalitet streaminga u Europi

Kompanija Netflix objavila je da rade na vraćanju kvaliteta streaming servisa na normalan način rada.

Ova kompanija bila je prisiljena smanjiti kvalitetu streaminga zbog zahtjeva više europskih vlada koje su tvrdile da streamanje u visokoj rezoluciji može dovesti do gušenja njihovih širokopojasnih internet veza.

Ljudi u Danskoj, Njemačkoj, Norveškoj i drugim državama su objavljivali da su primijetili poteškoće u radu različitih streaming servisa, pa tako i Netflixa.

Zbog toga se ova kompanija pridružila državama u akciji kreiranja održivog stanja tokom povećane upotrebe interneta u vrijeme izolacije. Sada se vraća polako u normalu, pa je Netflix odlučio vratiti standardnu kvalitetu streama. Kvaliteta je bila smanjena za 25%, a to su potvrdili i iz EU, piše The Verge.

Ovo nije prvi put da Netflix koristi alate za kontroliranje kvaliteta streamanja, pogotovo na lokacijama koje nemaju veliku propusnu moć. Ovaj alat Netflix koristi od 2011. godine, kad je započet pilot program “Open Connect“.

Neki od streaming servisa su najavili da će čak i poboljšati kvalitetu streamanja u odnosu na ranije, a Apple će za korisnike Apple TV servisa učiniti sve kako bi dobili kvalitetan video stream, prenosi Geek.hr.