Nezir Kanlić: Porodica je tražila da se obdukcija nad tijelom moje majke Advije obavi u RS-u

Hrasničanka Advija Kanlić umrla je od posljedica zaraze koronavirusom prije skoro dva mjeseca. Međutim, njena porodica, prije svih sin Nezir i kćerka Ehlimana još uvijek ne mogu na dostojanstven način ukopati svoju majku, jer nadležne zdravstvene ustanove ne žele da obave obdukciju tijela.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija danas je najavila mogućnost da se obdukcija obavi u nadležnom institutu u Republici Srpskoj. Tim povodom Oslobođenje je razgovaralo sa Nezirom Kanlićem, sinom preminule Advije.

“Pošto smo mi kao porodica, od svih medicinskih ustanova u Kantonu Sarajevo, ali i u Federaciji BiH, dobili da tako kažem odbijenicu, odnosno, kako su rekli, da zbog nedostatka opreme i nedostatka salenisu u stanju da izvrše obdukciju, ja sam prilikom posjete Tužilaštvu KS zatražio da se angažuje RS, tačnije njihov institut u Banja Luci i da oni se pokuša s njim stupiuti u kontakt i vidi da li će oni pristati da izvrše obdukciju. To sam zatražio sa spoznajom da je gospodin Željko Karan izašao u javnost i rekao da oni to rade i da su voljni to učiniti, odnosno da neće odbiti da obave obdukcije”, kazao je Nezir Kanlić.

Veom često smo u prilici da u medijima pročitamo izjave čelnika zdravstvenih ustanova u FBiH u kojima se hvale opremljenošću bolnica kao i stručnošću medicinskih radnika. Međutim, slučaj Advije Kanlić zsigurno baca sumnju na te njihove tvrdnje.

“Iskreno, nemam nikakav komentar na to da mi kao porodica još uvijek ne možemo ukopati moju majku ni nakon dva mjeseca od njene smrti. To samo prenosi sliku našeg društva, našeg stanja i našeg života u ovoj državi”, dodao je Nezir Kanlić.

Podsjećamo, Advija Kanlić je preminula 24. marta od posljedica zaraze koronavirusom. Prije toga je više dana obilazila ambulantu u Hrasnici i Dom zdravlja na Ilidži, ali nije bila testirana. Umjesto toga dobijala je recepte za antibiotike i lijekove za snižavanje temperature, iako je već bilo registrovanih slučajeva koronavirusa u BiH, pa i u Sarajevu. Kada je napokon testirana, nažalost, nalaz nije dočekala živa, odnosno preminula je prije nego što je stigao nalaz kojim je potvrđeno da je pozitivna na Covid-19.