Odlaganje lokalnih izbora sve izvjesnije: Bez novca nema izbora, rok ističe u petak

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici zaključila da nastavlja provoditi sve aktivnosti da se održe lokalni izbori dok ne dobiju zvanično mišljenje Agencije za javne nabavke o tome da li mogu raspisati javne tendere bez obzira na to što još nisu osigurana sredstva te dok ne vide ishod sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je kako postoji mogućnost da će Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici donijeti posebnu odluku o osiguranju sredstava za održavanje lokalnih izbora BiH, ali da se postavlja pitanje da li će stići obaviti sve što je potrebno na vrijeme.

Bez finansijskih sredstava nema provođenja lokalnih izbora, ali ističe rok od 15 dana predviđen izbornim zakonom u petak. Ukoliko sredstva budu osigurana sutra ili u petak postavlja se pitanje da li CIK može provesi potupak javnih nabavki kako bi imala osigurane uslove za održavanje lokalih izbora 4.10.“, kazala je Bjelica-Prutina.

Irena Hadžiabdić je istakla da u ispoštovane sve izborne radnje u skladu sa Zakonom o izborima.

Nismo uskratili prava glasačima van BiH da se prijavi na izbore. Neke pripremne radnje zahtijevaju i do 170 dana kao što je nabavka glasačkih listića. Često se ističe da izgovor da nema novca jer je na nivou općina osigurano više od 4 miliona KM. To su sredstva koja se odnose samo za dan izbora, mali dio ide OIK-u i njihovim djelatnostima. Mi taj novac ne možemo relocirati”, kazala je Hadžiabdić.

Dodaje da ako sredstva ne budu osigurana, CIK BiH će biti u stanju pripremiti obrasce za prijavu političkih subjekata i to jedino može.

Nećemo imati angažovane ljudske resurse za provjeru prijava stranaka, nećemo moći štampati privremene biračke spiskove… U tom, najcrnjem scenariju ugrozit će se izborni proces, ali to nije više na CIK-u BiH”, istakla je Hadžiabdić.

Član CIK BiH Suad Arnautović govorio je da će prvi put od uspostave komisije biti pristupljeno edukaciji birača.

Nadamo se da će to jednom prerasti u akademiju za obrazovanje o demokratskim izborima. Jedan važan segment izbornog procesa je edukacija svih u procesu, a posebno organa za provođenje izbora”, dodaje Arnautović.

Arnautović je predložio da se pokrene algoritam za finansijsku nezavisnost CIK BiH u budućnosti.

Centralna izborna komisija je samostalna i nezavisna institucija i tako ćemo se ponašati i raditi”, zaključila je predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina na kraju sjednice.