Održan mirni protest zbog mise za žrtve Bleiburga: Zabilježen manji verbalni konflikt

Danas se ispred katedrale Srca Isusova u centru Sarajeva okupila neformalna skupina građana kako bi iskazala mirni protest zbog najavljene mise za žrtve Bleiburga.

Na skupu se desio i jedan verbalni konflikt prilikom kojeg je riječima napadnut i bivši dogradonačelnik Sarajeva.

Nekoliko desetaka građana u popodnevnim satima okupilo se na malom trgu ispred Katedrale, a među njima je bio i Josip Jurišić, bivši dogradonačelnik grada Sarajeva, inače dijelom zaslužnog za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II pored ulaza u bogomolju. Kako je kazao, kao rođeni Sarajlija nije mogao da ne dođe i podrži ovu građansku solidarnost.

“Niko nije protiv mise i Katoličke crkve. Cijeli rat sam proveo u Saarajevu i znam šta se dešavalo. Sarajevo je olimpijski i slobodarski grad. On je doživio mnoge torture: preživio je ratove, Eugena Savojskog, Hitlera, fašizam, NDH. Ovo sad što se dešava su igre iz drugog plana. Meni je žao što su crkveni vjerodostojnici nasjeli i prihvatili da se žrtve Bleiburga obilježe u Sarajevu. Mislim da glas naroda neće biti poslušan, ali ko to uradi to će mu se obiti o glavu”, rekao je Jurišić.

Njega je tokom skupa verbalno napao muškarac koji ga je optužio da je odgovoran za gradnju hotela u neposrednoj blizini Katedrale. Također, spomenuti sugrađanin se verbalno sukobio i sa drugim učesnicima skupa uz optužbe da su zapravo oni fašisti.

“Radi se ili o psihijatrijskom bolesniku ili ga je neko tu ubacio da provocira”, prokomentarisao je bivši dogradonačelnik Sarajeva.