Općina Stolac želi status grada, načelnik uputio inicijativu

Načelnik Stjepan Bošković uputio je Parlamentu i Vladi Federacije BiH inicijativu da općina Stolac bude proglašena gradom.

Kako je saopćeno, na sjednici Općinskog vijeća održanoj 20.03.2020. godine, prijedlogom načelnika općine, jednoglasno je usvojena Odluka o pokretanju proglašenja općine Stolac gradom.

Pravni temelj za donošenje Odluke da se općina Stolac proglasi gradom kako navode, je članak 5. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosni i Hercegovini u kojem stoji: “Izuzetno od uvjeta iz st. 1. i 2. ovog članka, gradom se može proglasiti općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja“.

”Stolac je prostor s najdužom i najraskošnijom historijom gradskog života u Bosni i Hercegovini, a spada u malu skupinu balkanskih prostora na kojima su sačuvana materijalna svjedočenja o urbanim oblicima života kroz period dug preko 3.500 godina, koliko su stari posljednji poznati nalazi ilirskog grada Daorsona”, stoji u sapćenju.

Općina Stolac ima čak 49 kulturnih dobara sa statusom nacionalnog spomenika BiH. Od toga broja, 19 je na privremenoj listi nacionalnih spomenika a 30 dobara ima odluku o proglašenju nacionalnim spomenikom BiH.

Stolac je upisan i na Tentativnu Listu svjetske baštine UNESCO-a, a dvije nekropole stećaka Radimlja i Boljuni su upisane na Listu UNESCO-a kao zaštićena baština svijeta.

Osim nekropola Radimlja i Boljuni od posebne kulturne i historijske važnosti su i Stari grad Stolac, helenistički grad Daorson, pećina Badanj, kompleks Begovina, Grob Moshe Danona.

Od kulturnih manifestacija koje se održavaju na području općine Stolac mogu se izdvojiti: Stolačka tarča, Slovo Gorčina, Stolačko kulturno proljeće, SMART FEST, Sajam Hercegovački plodovi Mediterana, Ilindan – Dan općine Stolac.

”Promjena statusa Općine u status Grada kao jedinicu lokalne samouprave, znači ojačati njen društveni, politički kao i privredni utjecaj. Status grada omogućava direktnu mogućnost pristupa evropskim fondovima, jačanje partnerskog odnosa prema drugim gradovima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Status grada daje i određene prednosti prilikom kandidiranja projekata prema međunarodnim donatorima”, zaključuju u Općini Stolac.