Pet razloga zašto je dobro dosađivati se

Iako dosada sa sobom nosi i osjećaj iritacije, nervoze i manjka mogućnosti, ona je zapravo vrlo dobra za naš mentalni razvoj, ustanovili su psiholozi u više studija.

Čak se roditeljima preporučuje da ne organiziraju djeci vrijeme previše već da im puste da se dosađuju.

Može vam biti dosadno u životu, prijatelji vam mogu dosaditi, veza, partner, pa i sami sebi kad ne znamo što ćemo sa sobom.

No znanstvene studije pokazuju drugačije. U njima su otkrivali kako je vrijeme dosade iznimno važno za svakog pojedinca jer se tada um oslobađa svih vanjskih pritisaka. Postaje slobodan i kreativan, a lutanje vaših misli može dovesti do boljih odnosa, rješenja problema, povećane kreativnosti i na koncu – rada na sebi.

5 razloga zašto je dobro dosađivati se:

1. Jača vaše mentalno zdravlje

Naši mozgovi u moderno doba su preplavljeni informacijama i distrakcijama. Pauza od svega toga itekako može biti dobra za vaš mozak da se opusti i otpusti stres.

2. Pomaže u produktivnosti

Kada vam je dosadno, vaš mozak počinje ‘lutati’ i razmišljati o neočekivanom. Možda vam se sanjarenje čini kao gubitak vremena, no upravo ono vam može pomoći u kreativnim rješenjima za vaše zadatke, odnose i probleme.

3. Usmjerava vas na cilj

Dosada nam pomaže da shvatimo što želimo postići i ostvariti. Kada nam misli neometano plove, više razmišljamo o budućnosti, pokazala je studija.

4. Postajemo ljubazniji

Tijekom neometanog razmišljanja, često u glavi ‘pretresamo’ razgovore i nesuglasice te međusobne odnose. Tada često dolazimo i do zaključka da trebamo poraditi na sebi i biti bolji ljudi, pa čak i volontirati, donirati krv ili novac.

5. Postajemo kreativniji

Ne kaže se uzalud da su sve velike ideje došle slučajno, metodom pokušaja i pogrešaka, kada je ljudski um zaintrigiran. Upravo to nastaje iz dosade. Um se pokreće, razmišlja, oslobođen je pritisaka i problema, a ideje nerijetko samo sinu.