Plan Novaka Đokovića urodio plodom, sakupljeno više od 6 miliona dolara za “spas tenisa”

Novak Đoković je sredinom aprila ove godine pokrenuo inicijativu kojom želi pomoći teniserima koji su najviše pogođeni pauzom zbog pandemije koronavirusa, a do danas je sakupljeno više od šest miliona dolara.

Srbijanski teniser prvi je pokrenuo akciju pomoći svim igračima i igračicama, a plan je vremenom konkretizovan i više subjekata se uključilo u akciju prikupljanja, pa je ukupan fond za pomoć šest miliona dolara, prenose mediji.

Strani mediji su objavili da će sav novac biti uplaćen na račune oko 800 tenisera i teniserki sa ATP i WTA toura, kako bi što lakše izdržali ovu tešku situaciju u kojoj im je onemogućeno igranje turnira, što im je većini bio jedini izvor prihoda.

Đoković, predsjednik Udruženja igrača, predložio je nedavno najboljim teniserima svijeta da se uključe u akciju kako bi pomogli kolegama koji, za razliku od njih, nemaju drugih izvora prihoda osim nagrada s turnira.

Igrači koji su u vrhu ATP liste imaju bogate sponzorske ugovore i ušteđene veće sume novca na bankovnim računima, te im ova prinudna pauza ne utječe mnogo na finansijsku situaciju. Stoga je Đoković predložio kolegama da prikupe novac koji bi bio podijeljen igračima koji su rangirani od 101. mjesta i dalje, te da tako na neki način spase i sam sport.

Đoković je kroz svoju fondaciju planirao sakupiti nešto više od miliona dolara, ali uz pomoć ostalih subjekata, ova pomoć se popela na velikih šest miliona dolara i nema sumnje da će biti od velike pomoći za sve tenisere.