Na Facebook stranici FK Željezničara pratite dokumentarni film “Švabo iz Sarajeva” o Ivici Osimu

Na današnji dan, 6. maja 1941. godine rođena je jedna od najvećih legendi bh. fudbala, Ivica Osim.

Popularni “Švabo” rođen je u sarajevskom naselju Hrasno, a odrastao je u radničkoj porodici.

Na Facebook stranici FK Željezničar već možete pratiti videopremijeru dokumentarnog filma “Švabo iz Sarajeva” koji govori o Ivici Osimu, o usponima i padovima, lijepim i teškim trenucima u njegovoj karijeri.

“Priča je to i o privrženosti porodici, Sarajevu, ali i ljubavi prema nogometu. Autor filma je poznati bosanskohercegovački sportski novinar Sabahudin Topalbećirević, a film je snimljen u produkciji Al Jazeera Balkans”, objavili su na Facebook stranici FK Željezničar.

Nakon završene igračke karijere fudbalera, Osim je postaje trener FK “Željezničar”, 1978. godine. Na toj poziciji zadržao se osam godina, u toku kojih je dva puta postao vice-prvak Jugoslavije, nastupio u finalu “Kupa Maršala Tita”, te igrao u polufinalu Kupa UEFA, 1986. godine, protiv mađarskog FK Videotona

Radi se o utakmici koja se i danas prepričava, ne samo u BiH, nego i šire. Sam kraj pomenute utakmice bio je jedan od najtežih sportskih trenutaka u historiji FK Željezničara i u trenerskoj karijeri Ivice Osima.

“Švabo iz Sarajeva” uvijek će ostati jedna od najvećih legendi bh. fudbala , a svakako će posebno ostati upamćen u historiji FK Željezničara i poznatih Manijaka.