Početak “vrelog političkog ljeta”: Reakcije javnosti na izjavu Bakira Izetbegovića o ugroženosti Bošnjaka

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović prije dva dana oglasio se povodom privođenja premijera FBiH, Fadila Novalića.

Naime, Izetbegović smatra da je Novalić priveden jer je Bošnjak i jer ne dolazi iz istog naroda kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

“Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci. Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru…”, kazao je Izetbegović.

Dodao je i kako će se “ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim”, a pozvao je Tužiteljstvo da iznese dokaze zbog kojih je Novalić uhićen.

Ova izjava Bakira Izetbegovića izazvala je burnu reakciju i osudu javnosti, tačnije svih građana BiH. Brojnim mišljenjima na račun konstatacije Izetbegovića mnogi su se kroz svoja viđenja zapitali da li zapravo stiže “početak vrelog političkog ljeta”.

Gordana Tadić, tužiteljica Tužilaštva BiH govorila je u intervjuu za Face o pismu Bakira Izetbegovića.

“To je direktan pristisak na rad Tužilaštva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigunosti moje porodice koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj porodici višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj porodici. To je jedna vrsta klevete. To je prijetnja i pritisak i želja da neko drugi dođe na mjesto glavnog tužioca. Ne znam ko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao”, rekla je Tadić.

Bh. umjetnica i profesorica Amra Zulfikarpašić o cjelokupnoj aktualnoj situaciji oglasila se na svom Facebook profilu, gdje poručila:

“Dok se mi nadamo vladavini zakona, jedna grupa ljudi čeka zeleno svjetlo da nastavi nesmetano krasti. Kao i do sada. Mladima je važno imati spremne kufere i crvenu rolnu sa diplomom”.

Prof. dr. Damir Damjanović također je izrazio svoje mišljenje na Facebook profilu, gdje je istakao da je riječ o licemjerju.

“Dakle, kada pojedinca optuže (za sada samo optuže) da je pronevjerio (ili nešto gore) 10 miliona maraka u vrijeme kada se otpuštaju ljudi, smanjuju izdvajanja za obrazovanje i nauku i kada se najavljuju 100.000 siromašnih u regionu – onda je to hajka protiv jednog naroda. No, možda se na kraju ispostavi da samo u nepostojećem super-superlativu naj-najlicemjerniji upravo mi, koji smo nasjeli i prihvatili priču: ma jeste, on je možda i kriminalac, ali on je naš. A zašto ganjaju samo naše – zašto ne zaganjaju i njihove! Ili, pak, možda je najlicemjerniji stav u kojem se kaže – pusti te pravosudne institucije da urade svoj posao! Da, možda je licemjerno, ali i jedino ispravno”, poručio je Marjanović.

Samostalni zastupnik u Skupštini KS, Damir Nikšić nije štedio svoje riječi te je iskreno istakao svoj stav.

“Ali Bakiru se mora priznati jedno, a to je da je udar SDA aparatčika bio posve nediskriminatoran udar na džep svih poreznih obveznika Federacije BiH bez obzira na njihovu etnonacionalnu pripadnost”, rekao je Nikšić.

“Udar na vitalni nacionalni interes stranke kleptokratske akcije. Jel’ ovo i on sad glumi opoziciju i žrtvu nepravednog režima? Da se narod sažali i da ih brani od pravde. Leleeeeee”, poručio je.

Svakako reakcija na duhovit način nije izostala ni od Raje sa Biroa.

“Odbila jedna da je izvedem na kafu shvatio sam to kao udar na bošnjački narod”, objavili su na svojoj Facebook stranici.

Također, naši čitaoci nisu ostali suzdržani od komentara na izjavu Bakira Izetbegovića. Čak suprotno, ova izjava pokrenula je lavinu mišljenja, a mi ih prenosimo u cjelosti.

Foto: Sarajevska sehara
Foto: Sarajevska sehara

Iz navedenog jasno možemo uočiti ogorčenost i razočaranost čitalaca a ujedno i građana BiH.

Foto: Sarajevska sehara
Foto: Sarajevska sehara

Nužno je zapitati se, ko je brinuo za sigurnost i zaštitu ugroženih građana BiH tokom trajanja pandemije koronavirusa, neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Ona nije i ne treba biti prepreka za istinu i vladavinu zakona.