Pokušaj diskreditovanja Platforme za progres i današnjih protesta

Bosanci i Hercegovci okupili su se danas u Sarajevu ispred Sebilja odakle su započeli mirnu protestnu šetnju uz slogan “Dosta je bilo šutnje!”.

Šetnja je započela simbolično u 11 sati i 55 minuta (pet do 12), a organizatori iz Platforme za progres pozvali su sve građane, nevladine organizacije i političke stranke da im se pridruže i zajedno poruče “da je moguće imati stabilnu budućnost bez afera“.

Šetnji su također prisustvovali predsjednici stranaka Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Ibrahim Hadžibajrić i Predrag Kojović, te mnogobrojni drugi politički aktivisti i političari, poput Damira Nikšića.

Međutim, jedna fotografija, odnosno fotomontaža je zaparala oči, te Sarajevska sehara nije mogla da se ogluši na to. Naime, društvenim mrežama kruži fotografija okupljenih građana koji nose parolu “Zaslužujemo budućnost u Velikoj Srbiji”.

Foto: Facebook screenshot
Foto: Facebook screenshot

Međutim, ne trebamo biti veliki stručnjaci i baviti se analizama fotografije da shvatimo da je ovo montaža. Dovoljno je vidjeti da je font potpuno drugačiji, ili vrlo jednostavno otvoriti portal Klix.ba i naslov “Hiljade ljudi na protestima u Sarajevu, Konaković, Nikšić i Kojović vlastima obećali “vrelo ljeto”“, te pogledati fotografiju pod rednim brojem 14.

Foto: Screenshot Klix.ba
Foto: Screenshot Klix.ba

Naravno, to je originalna fotografija, a Sarajevska sehara ovim putem izražava zabrinutost na ovakve pokušaje omaložavanje bilo kojeg oponenta. Ovo je jednostavno udarac ispod pojasa.

Sarajevska sehara također poziva portal Klix.ba da preko istražnih organa traži naknadu za prenošenje i izmjenu njihove fotografije, jer je ovo ujedno i udarac na taj portal. “Fotografija” koja kruži društvenim mrežama je ništa više do krađa press materijala i manipulacija javnosti.