Pozorište mladih Sarajevo u nedjelju očekuje najmlađu publiku

Nakon više od dva mjeseca pauze sa radom, Pozorište mladih Sarajevo otvorilo svoja vrata za publiku, predstavom „Tobija“ autora Zdeneka Florijana, a u režiji Marija Drmaća.

Direktor Pozorišta mladih u Sarajevu, Ismir Fazlić, za Sarajevsku seharu je rekao da je premijera predstave bila pred samo zatvaranje pozorišta.

„Tako je bilo zbog posljedica koronavirusa, smatrali smo da je najbolje krenuti tamo gdje smo stali. Sa velikim zadovoljstvom kažem da je publika večeras (petak 29.05) gledala prvu reprizu predstave ‘Tobija’, sa malim zakašnjenjem od dva i pol mjeseca. Također sa velikim zadovoljstvom mogu reći da smo, zbog velikog interesovanja publike, organizovali još jedan termin za izvođenje Tobija to je nedjelja 31.05. u 13:00 sati. Tako da u nedjelju igramo u dva termina u 11:00 i 13:00 sati“, pojasnio je Fazlić.

Pozorište mladih Sarajevo prati upute nadležnih o pridržavanju mjera u cilju sprječavanja širenja korona virsusa.

„Našli smo način kako da održimo aktivnosti u Pozorištu, omogućili smo rad od kuće kako bi online predstave mogle doći u domove naše publike, organizovali smo dežure kako bi redovno čistili Pozorište i održavali zdradu. Naravno, i u ovoj situaciji kada su mjere znatno ublažene, mi se pridržavamo svih uputa, a tako i pravila organizovanja posjete u zatvorenom prostoru. Tako da, za sada, u našu salu može doći 50 gledalaca, a kapacitet sale je 250. Iskreno se nadamo brzom vraćanju, da tako kažem, na stanje prije korone te da ćemo igrati predstave pred punom salom“, dodao je direktor ove teatarske kuće.

Nastavak rada u Pozorištu mladih, pored repertoara u narednom mjesecu, obilježiti će i rad na novoj predstavi.

„Odlučili smo da ove godine, na odmor idemo nešto kasnije, tako da ćemo čitav jun igrati predstave. Pokušati ćemo realizovati sve aktivnosti koje smo planirali, s obzirom da su rebalansom budžeta KS sredstva za kulturu znatno umanjena. Ono što planiramo, za početak naredne sezone je i  nova predstava. „Ništa nas ne smije iznenaditi“ reditelja Aleša Kurta, kao i obilježavanje 70 godina postojanja Pozorišta mladih Sarajevo“, za naš portal izjavio je direktor ove teatarske kuće Ismir Fazlić.

Lutkarsku predstavu Tobija, publika može gledati u nedjelju 31.05. u 11:00 i 13:00 sati.