Predsjednica CIK-a objasnila novine u izbornom procesu

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica – Prutina danas se obratila javnosti nakon odluke o raspisivanju izbora u oktobru ove godine gdje je pojasnila izborni proces.

“Obavještavamo javnost da je CIK donio odluku o raspisivanju o održavanju lokalnih izbora 4 oktobra. Izbori su za 64 OV, 56 Skupština opština u RS, 120 načelnika u BiH, sedam skupština gradova, 22 načelnika gradova u BiH. U 21 opštini su predviđena 23 mjesta za manjine”.

Ove godine se prvi put mijenja proces izbora gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Lokalni izbori u Mostaru će se, dodaje, raspisati kada se za to steknu uvjeti, uzimajući u obzir da su rješenjem Ustavnog suda BiH iz Izbornog zakona BiH izbrisane odredbe koje se odnose na održavanje Lokalnih izbora u tom gradu.

“Po prvi put na izborima, načelnik Istočnog Sarajeva se bira neposredno. Birači sa opština koja pripadaju ovoj općini će na dan izbora dobiti tri glasačka listića. Jedan za načelnika općine, drugi za skupštinu, treći za gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Izbori za izbor vijećnika za Vijeće grada Mostara će se raspisati po sticanju uslova za raspisivanje i održavanje izbora”.

Prema podacima koje posjeduje CIK na centralnom spisku je više od tri miliona birača.

Osvrnula se na pitanje registracije birača koji glasaju van BiH, te je pojasnila da je novina da su obrasci za prijave dostupni samo u elektronskoj formi na stranici CIK-a zbog nedostatka finansijskih sredstava i nemogućnosti provedbe javne nabavke. Pozvala je sve državljane BiH koji glasaju van države da bez odlaganja posjete stranicu CIK-a, te da blagovremeno izvrše registraciju za glasanje van BiH.

“CIK je danas donio odluku o zaključenju centralnog spiska, upisano je 3.374.364 birača uključujući i Mostar. Poseban osvrt na glasanje van BiH. Zbog nedostatka finansija i epidemije je uvedena novina. Naime, registracije će se vršiti na osnovu PP1 i PP2 obrazaca. PP2 obrazac je za sada dostupan u elektronskoj formi na stranici CIK-a”.

Bjelica Prutina je kazala da je jedan od razloga uvođenja novina i nedostatak finansija.

“Razlog uvođenja ove novine je zbog nedostatka finansijskih sredstava i nije bilo moguće pokrenuti postupak javnih nabavki za izradu PP2 obrazaca. Osim toga, elektronska forma PP2 je omogućena zbog otežanog saobraćaja zbog korona virusa”.