Predstavlja li posjeta Pionirskoj dolini opasnost za građane?

Shodno činjenici da je u Bosni i Hercegivni počelo ublažavanje mjera i da može doći do većeg okupljanja građana na pojedinim izletištima, među kojima je i Pionirska dolina, postavlja se pitanje da li kontakt sa životinjama u ovom periodu može dovesti pojedinca u opasnost od moguće zaraze koronavirusom.

Uskoro naučna studija o kućnim ljubimcima u BiH

O tome da li postoji mogućnost transmisije SARS-CoV-2 virusa, uzročnika COVID-19, sa životinja na ljude, Oslobođenje je razgovaralo  sa prof. dr. Teufikom Goletićem, sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

“Uz mjere koje će vjerujem poduzeti odgovorni iz Zoo vrta na samoj lokaciji, te uz pridržavanje od strane posjetilaca i uposlenih, propisanih preventivnih mjera, uključujući kako socijalnu distancu i nošenje maski tako i broj osoba koje u istom trenutku mogu boraviti u Pionirskoj dolini, mišljenja sam da takva posjeta ne predstavlja veći rizik od posjete bilo kojem gradskom parku ili na primjer Vilsonovom šetalištu.”

Testiranje životinja na ovu vrstu virusa, koliko je Goletić upoznat, još uvijek se u Bosni i Hercegovini ne provodi. S tim u vezi Veterinarski fakultet UNSA je već uputio odgovarajuće inicijative nadležnim tijelima.

“Veterinarski fakultet je u potpunosti spreman da odmah otpočne sa ovom aktivnošću. Također, koristim i priliku da Vas podsjetim da je u kontekstu testiranja uzoraka humane populacije, Veterinarski fakultet UNSA od samog početka epidemije COVID-19 u BiH i FBiH, stavio na raspolaganje svoje laboratorijske kapacitete Federalnom ministarstvu zdravlja, te Zavodu za javno zdravlje FBiH, ali i državi BiH”, zaključio je u razgovoru za Oslobođenje.

Stručnjaci Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu intenzivno prate sva dešavanja koja se tiču COVID-19 i aktivno nastoje utjecati na donošenje javno-zdravstvenih mjera, pogotovo onih koje se tiču životinja. Postojane su katedre za dijagnostičke pretrage SARS-CoV-2, te kao vodeća naučno-istraživačka institucija iz oblasti veterinarskih nauka, planiraju uskoro provesti i naučnu studiju u BiH o populaciji kućnih ljubimaca, kako bi na vrijeme otkrili bilo kakve promjene u njihovim ulogama tokom pandemije koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija za zdravlje životinja (OIE) i Svjetska asocijacija za male životinje (WSAVA), potvrdile su da nema dokaza da kućni ljubimci prenose COVID-19 na ljude, iako postoji mogućnost da SARS-CoV-2 na ljubimce prenesu oboljeli ljudi, čemu svjedoči nekoliko pozitivnih slučajeva kod pasa i mačaka.

Stručnjaci iz oblasti veterinarske medicine savjetuju vlasnike da nastave sa redovnom higijenom svojih ljubimaca, a da će javnost biti pravovremeno obaviještena ukoliko dođe do aktivnosti oboljenja kod životinja u Bosni i Hercegovini.