Pregled najbitnijih vijesti iz svijeta: U Velikoj Britaniji broj smrtnih slučajeva sve viši, Ruski premijer zaražen

Broj zaraženih virusom COVID-19 sada iznosi 3.365.052 slučajeva, a preminulo je 237.720 osoba širom svijeta. Sjedinjene Američke Države do sada su registrovale 1.112.341 slučaj infekcije i 64.914 smrtnih slučajeva. Dok globalni broj infekcija raste, sve više država popušta mjere propisane za suzbijanje koronavirusa. Više vijesti iz svijeta pročitajte u nastavku.

Globalni broj infekcija prelazi 3,2 miliona

Prema istraživačima sa Univerziteta Johns Hopkins, poznato je da je u svijetu zaraženo najmanje 3,3 miliona ljudi, dok ih je najmanje 237.720 umrlo.

Sjedinjene Američke Države do sada broje 1.112.341 slučajeva zaraze

Danas je u SAD-u zabilježeno 17.318 novih slučajeva zaraze i 1.058 smrtnih slučajeva. Država New York je najteže pogođena sa 313.545 zaraženih i 24.069  sa smrtnim ishodom. SAD je epicentar zaraze koronavirusom i pored najvišeg broja infekcija, broj smrtnih slučajeva dostigao je 64.914. Do sada je oporavljeno 157.811 osoba, a 15.118 je u kritičnom zdravstvenom stanju, što je porast u odnosu na predhodne dane. Takođe, država Massachusetts bilježi znatan porast infekcija tako da je do sada u toj državi registrovano 62.205 zaraženih i ona je na trećem mjestu odmah iza New Yorka i New Jerseya sa 121.190. Prati ih Illinois sa 52.918, Kalifornija sa 50.463 potvrđenih slučajeva zaraze i Pensilvanija sa 47.999  zaraženih.

Broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji porastao je na najmanje 27.510

Velika Britanija je u toku dana registrovala 739 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj umrlih u zemlji na 27.510. Zdravstveni sekretar Matt Hancock kaže da je do sada 177.454 osoba testirano pozitivno, a danas je virus potvrđen kod 6201osobe. Od toga, 15.111 pacijenata je u bolnici, kaže Hancock.

Američka vojska razvija test koji bi mogao izazvati preokret

Naučnici koji rade za američku vojsku smišljaju novi test kojim bi mogli prepoznati prenosnike prije nego što postanu zarazni i počnu širiti bolest. Koordinatori projekta nadaju se da će test na osnovu krvi moći otkriti prisustvo virusa oko četiri dana prije nego što to mogu trenutni testovi.

Izrael postepeno otvara škole

Državna vlada najavljuje da će u nedjelju djelomično otvoriti škole, s tim da će se do 1. juna potpuno vratiti svi učenici. Prvi i treći razredi, kao i učenici 11. i 12. razreda, mogu se vratiti u škole od nedjelje, prvog dana sedmice u Izraelu. Vrtići će ostati zatvoreni najmanje još jednu sedmicu, rekli su iz vlade te države.

Amerikanci planiraju najveći štrajk zbog plaćanja renti u decenijama

Hiljade ljudi u SAD-u planiraju da se pridruže štrajku zbog renti, pozivajući državne lidere da otkažu plaćanje renti za vrijeme pandemije. Aktivisti u New Yorku, Pensilvaniji i Kaliforniji ohrabruju stanare da obustave plaćanje renti, čak i ako onima koji mogu platiti, kako bi skrenuli pažnju na stanje onih koji nemaju novac.

Indija produžava zaključavanje

Indija produžava svoje zatvaranje za još dvije sedmice, ali s nekim ublažavanjem ograničenja u područjima s manje slučajeva. Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da će, s obzirom na „značajne uspjehe s situacijom Covid-19“, doći do „značajnih opuštanja“ u oblastima sa malo ili nimalo slučajeva.

Južna Afrika olakšava zaključavanje

Nekim industrijama dopušteno je ponovno otvaranje nakon pet sedmica ograničenja u najindustrijaliziranijoj zemlji u Africi, koja se već borila s niskim rastom i visokim dugovima kada je zatvaranje počelo 27. marta.

Do ublažavanja dolazi nakon što je bonitetna agencija S&P u srijedu smanjila kreditni rejting zemlje.

Japan produžava vanredno stanje

Zemlja se priprema za višemjesečno produženje vanrednog stanja, kaže njen premijer Šinzo Abe. On je 7. aprila uveo početnu višemjesečnu hitnu pomoć za sedam regija prije nego što ju je proširio po cijeloj zemlji.

Trump tvrdi da je Covid-19 nastao u kineskom laboratoriju

Na pitanje novinara da li je vidio nešto što mu je potvrdilo te tvrnje ili dobio povjerene informacije da je Wuhan institut za virusologiju zapravo porijeklo virusa, Donald Trump je odgovorio: “Da, jesam.”

Američki predsjednik rekao je da ne može reći zašto vjeruje da je virus došao iz laboratorija, te dodao da Kina ili nije mogla zaustaviti širenje virusa ili ga je namjenski pustila da se širi. Trump je odbio reći smatra li kineskog predsjednika Xi Jinping odgovornim.

Njemačka ublažava mjere zaključavanja

Njemačka će ponovo otvoriti muzeje, galerije, zoološke vrtove i igrališta te omogućiti vjerskim službama da se nastave u mjerama koje su dogovorile kancelarka Angela Merkel i čelnici 16 saveznih država.

To će se odvijati pod strogim uslovima. Neke države su već dopustile ponovno pokretanje, ali mjere za držanje socijalne distance ostat će na snazi.

Javna okupljanja velikih razmjera ostat će zabranjena do kraja augusta.

Brazil u četvrtak zabilježio rekordnih 7.218 novih slučajeva

Brazil je registrovao rekordnih 7.218 u četvrtak i 1.984 novih slučajeva koronavirusa, tako da je trenutno ukupni broj zaraženih 87.364 . Broj umrlih porastao je danas za 116, na 6.017, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ruskom premijeru dijagnosticiran koronavirus

Ruski premijer, Mihail Mishustin, rekao je da mu je dijagnosticiran koronavirus i da će se samoizolirati od vlasti.

Mišustin je otkrio da je zaražen tokom videopoziva s Vladimirom Putinom, javile su ruske državne novinske agencije u četvrtak navečer.

Nije bilo jasno koliko je težak Mišustinov slučaj bolesti, iako je jedna novinska agencija izvestila da ima povišenu temperaturu od 39 stepeni.

Podzemni metro u New Yorku zatvarat će se noću

Po prvi put u decenijama, New York više neće biti „grad koji nikad ne spava“. Guverner Andrew Cuomo zajedno s gradonačelnikom New Yorka Billom de Blasioom najavio je partnerstvo koje će zaustaviti usluge prijevoza metroom svake večeri od 1 do 5 ujutro radi dezinfekcije i čišćenja.

Država New York ima više od 300.000 potvrđenih slučajeva virusa i 24.069 smrtnih slučajeva.

Portugalski fudbal vraća se 30. maja

Portugalska vlada najavila je da će fudbalska liga države, Primeira liga, moći da se nastavi iza zatvorenih vrata od 30. maja.

Premijer, António Costa, rekao je: “Igre će se igrati iza zatvorenih vrata, bez publike na tribinama, bez obzira na stadion, bilo da je to ligaška utakmica ili finale Kupa Portugala.”

Costa je ranije najavio svoju strategiju za progresivno ukidanje mjera zaključavanja nametnutih prije šest sedmica.

Trofazni plan, koji počinje u ponedjeljak, otvorit će različite sektore gospodarstva na svakih 15 dana, počevši od malih trgovina, frizerskih salona, autobusa i knjižara.

Eurozona bilježi pad od 3,8%

Šef Europske središnje banke upozorio je da bi eurozona mogla ući u krizu zbog 15% pada proizvodnje u drugom tromjesečju uzrokovanom pandemijom Covid-19. Francuska i Italija već su pale u recesiju.