Prije šest godina otvorena je obnovljena sarajevska Vijećnica

Na današnji dan 2014. godine, svečano je otvorena obnovljena sarajevska Vijećnica.

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, Vijećnica je bila više puta granatirana. U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine je zapaljena, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH, objavljeno je na stranici Gradske uprave Sarajeva.

Zahvaljujući snazi razumijevanja i solidarnosti prijatelja i partnera iz Evrope i svijeta, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Ponovo se uzdigla još prkosnija i još ljepša.

U jubilarnoj 2014. godini, 9. maja, na Dan Evrope i i Dan pobjede nad fašizmom, Vijećnica je ponovo rođena. Nakon 18 godina obnove, ovaj svjetski simbol susreta civilizacija, vinuo se iz pepela, prkosno uspravio, u svom autentičnom raskošnom izdanju. To je bila pobjeda grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Vijećnica danas predstavlja multimedijalni centar kulture, umjetnosti i privrede Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, u kojoj se održavaju vrhunski koncerti, književne večeri, izložbe, prezentacije, konferencije, kongresi, simpoziji, prijemi, obilježavanje godišnjica, vjenčanja.

Kako i priliči, Dan grada Sarajeva, te Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH, obilježavamo u Vijećnici.

Već je postala tradicija da Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježavamo koncertima, pa smo tako uživali u izvedbi Sarajevske i Zagrebačke filharmonije, te Moskovskog kamernog orkestra Schnittke I Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra.

Na godišnjicu otvaranja 2015. godine, u prelijepom ambijentu Vijećnice, upriličen je koncert Bečke filharmonije, jednog od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice.

Večeras će Amira Medunjanin, umjetnica čije interpretacije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pokloniti građanima najljepše sevdalinke.

I u ovim vanrednim okolnostima, kada je cijeli svijet suočen sa pandemijom koronavirusa, Vijećnica ima simboličnu, ali važnu ulogu. Osvjetljena u bojama zastava gradova i država, naših iskrenih prijatelja i partnera, Grad Sarajevo šalje poruku solidarnosti i podrške.