Reisu-l-ulema Kavazović: Ne smije se vršiti pritisak na pravosuđe

Nakon privođenja premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića uslijedile su brojne reakcije, a oglasio se i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

On je izjavio kako se ne smije vršiti bilo kakva vrsta pritiska na pravosuđe, te da je potrebno istražiti sve okolnosti u vezi sa sumnjivim navodima.

Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio da se ne smije dopustiti vođenje političkih borbi preko pravosuđa i da građani ne smiju ostati bez vodstva koje ima zadatak sačuvati ne samo entitet FBiH, nego i cijelu državu od nesagledivih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Smatra da bi bilo dobro obezbijediti da se premijer Novalić brani sa slobode i da Vlada FBiH nastavi svoj rad bez smetnji.

“Najmanje što građanima ove države treba jeste još jedna politička kriza i blokada. Također je bitno radi povjerenja građana uz pravosuđe da se sve sumnje u zloupotrebu položaja i druge malverzacije tokom vanrednog stanja ispitaju bez bilo kakvog selektivnog i politikom motivisanog pristupa”, naveo je Kavazović.

Efendija Kavazović je i ranije komentirao spornu nabavku respiratorau Federaciji BiH:

“Mislim da sve sporne slučajeve treba ispitati. Da, treba imati na umu da smo bili u vanrednim okolnostima, ali ne smije ostati prostora sumnji u to da je nekome pošlo za rukom da profitira na patnji ljudi. To je jedini način da se povrati povjerenje u institucije države”.