Renault smanjuje broj radnih mjesta za 15.000

Renault smanjuje broj radnih mjesta za 15.000 širom svijeta, kao dio plana za smanjenje troškova od 2 milijarde evra, nakon što je opao pad prodaje zbog pandemije virusa.

Privremena šefica Clotilde Delbos objasnila je kako je ovaj plan neophodan i najavila veći fokus na električne automobile i kombije.

Otprilike 4.600 smanjenih radnih mjesta će biti u Francuskoj, ali Renault nije otkrio koje bi tvornice mogle biti zatvorene.

Renault je izneverio izveštaje da bi mogao prebaciti dio proizvodnje u fabriku u Velikoj Britaniji koju vodi njegov strateški partner Nissan.

“Ne biste trebali vjerovati svemu što pročitate u novinama”, rekla je gospođa Delbos.

Nissan je u četvrtak objavio velika smanjenja radnih mjesta i zatvaranje tvornice u Barceloni. Postrojenje u Velikoj Britaniji u Sunderlandu ostajati će otvoreno, javili su iz japanske kompanije.

Renault, koji je u 15-postotnom vlasništvu francuske države, saopćio je da se šest mjesta pregledava te je započeo pregovore sa sindikatima.

Kompanija smanjuje troškove smanjivanjem broja kooperanata u područjima kao što su inženjering, smanjenjem broja komponenti koje koristi, zamrzavanjem planova za širenje u Rumuniji i Maroku i smanjenjem proizvodnje mjenjača u cijelom svijetu.

Francuska kompanija planira smanjiti svoj globalni proizvodni kapacitet na 3,3 miliona vozila u 2024., fokusirajući se na područja poput malih kombija ili električnih automobila.

Renault u savezu s Nissanom i Mitsubishijem. Nissan je u četvrtak rekao da će zatvoriti svoju fabriku u Barseloni s gubitkom oko 2.800 radnih mjesta, u pokušaju da smanji troškove, što je pokrenulo proteste u španskoj tvornici.

Mjere smanjenja troškova koje su najavili i Renault i Nissan označavaju odstupanje od ambicioznog plana širenja koji je osmislio sada smijenjeni vođa saveza, Carlos Ghosn.

Privremena izvršna direktorica Renaulta gđa Delbos rekla je tokom konferencije za novinare u petak: “Moramo promijeniti način rada i razmišljanja. Ne tražimo da budemo na vrhu svijeta. Ono što želimo je održiva i profitabilna kompanija.”

Renault, koji drži više od 4% globalnog tržišta automobila, rekao je da će njegovi planovi uticati na oko 10% njegove globalne radne snage od 179.000 i koštati do 1,2 milijarde EUR (1,1 mlrd. Funti).

Delbos je dodala da će Renault pregledati svaku regiju kako bi odlučio gdje će smanjiti broj radnih mjesta.

“Ovo će nam pomoći da vratimo svoju idealnu veličinu”, rekla je ona.

Pad prodaje

Nissan i Renault suočili su se s padom prodaje prije nego što je izbijanje Covid-19 pogoršalo trgovanje.

Renaultova prodaja smanjena je prošle godine za 3%, a broj prodanih vozila u prva tri mjeseca 2020. pao je za 25%, prije nego što je u aprilu dodatno opao.

Kompanija je trenutno u pregovorima s francuskom vladom o hitnom zajmu od 5 milijardi eura.

Francuska vlada je takođe obećala 8 milijardi evra za šire fondove za spašavanje automobilske industrije u zemlji. U zamjenu za to, predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Renault treba zadržati radnike i proizvodnju u Francuskoj.