SAD: Desetogodišnjakinja poslala 1.500 paketića za djecu bez roditelja

Chelsea Phaire, desetogodišnjakinja iz Connecticuta, poslala je više od 1.500 paketića djeci koja borave u domovima za djecu bez roditelja.

Svaki paketić sadrži radni pribor: markere, voštane bojice, papire, bojanke, obične bojice, flomastere… Djevojčica ih je poslala u ime humanitarne organizacije “Chelsea’s Charity” koju je pokrenula sa svojim roditeljima.

“Od svoje sedme godine nas moli da pokrenemo humanitarnu organizaciju. Vrlo je uporna, svako nekoliko mjeseci je ponavljala svoj zahtjev. ‘Hoćemo li je uskoro pokrenuti?’, pitala bi. Kada je napunila deset godina, ponovo je pitala za istu stvar, pa smo odlučili pristati”, objasnila je za CNN Candace Phaire, djevojčicina majka.

Organizacija “Chelsea’s Charity” pokrenuta je u augustu 2019. godine, na njen rođendan, te je Chelsea tada umjesto poklona tražila da joj prijatelji donesu školski pribor koji će ona proslijediti u humanitarne svrhe.

Od tada njena organizacija aktivno djeluje i sve donacije koje dobija od ljudi prosljeđuje dalje u domove za djecu bez roditelja. Prije početka pandemije koronavirusa, Chelsea je nerijetko putovala do domova sa majkom kako bi upoznala djecu kojoj poklanja radni pribor. Međutim, sada se prilagođava situaciji i sve paketiće šalje poštom.

“Osjećam se divno kada vidim koliko djecu obraduje radni pribor. Mislim da sam postala mnogo zrelija zbog cijelog ovog iskustva, a moj san je da se nastavim baviti ovime, upoznam svu djecu na svijetu i svima poklonim pribor s kojim mogu stvarati umjetnost. Ko zna, ako mi to budemo radili, a onda i naša djeca… možda ostvarimo mir u svijetu!”, veselo je objasnila djevojčica za CNN.