SAD: Dva frizera zaražena koronavirusom bila su u kontaktu sa 140 osoba u salonu

Prema upozorenjima lokalnog zdravstvenog odjela u Missouriju, dva frizera zaražena COVID-19 virusom potencijalno su izložila 140 osoba novom virusu.

Odjel za zdravstvo okruga Springfield-Greene objavio je u petak da je frizer koji je testiran pozitivno na COVID-19 potencijalno izložio 84 klijentice u Great Clips u Springfieldu.

U subotu je zdravstvena služba objavila drugog frizera, pozitivnog na novi virus i koji je potencijalno izložio 56 klijenata u istom salonu, koji se nalazi u tržnom centru.

Zvaničnici su rekli da su oba slučaja pokazivala simptome, ali su nosili maske za lice tokom rada. Svih 140 klijenata bit će obaviješteno i ponuđeno testiranje, zajedno sa sedam kolegica.

Klijenti su također nosili maske za lice, što bi trebalo da pomogne da se ograniči prijenos.

Frizerski salon Great Clips privremeno je zatvoren.

Suvlasnici lanca frizerskih salona Great Clips, Brittany Hager i Jennifer Small, u izjavi za medije objasnili su da se radnici liječe uz ljekarske savjete i da je zdravlje zaposlenih kao i mušterija prioritet. Iz tog razloga salon je zatvoren i prolazi kroz dodatno saniranje i dubinsko čišćenje. Ponovno će otvoriti vrata salona na osnovu uputa zdravstvene službe.

Frizerski saloni u Missouriju otvoreni su 4. maja, kada je država ukinula mnoga ograničenja kao dio prve faze popuštanja mjera.

U subotu je Springfield ušao u drugu fazu otvaranjem barova, teretana i javnih bazena. Dozvoljena su okupljanja do 50 osoba, u skladu sa zahtjevima socijalnog distanciranja.

U Missouriju je 12.267 potvrđenih slučajeva COVID-19, a u posljednjih sedam dana zabilježeno je povećanje od 6,2%, objavio je državni zdravstveni odjel. Registrovano je 690 smrtnih slučajeva.