Saharski pijesak/ Nedim Sladić: Nakon 27 godina zabilježena neoubičajena majska tropska noć u Sarajevu

Dotokom toplih zračnih masa sa sjevera Afrike, u našoj zemlji, a pogotovo u gradu Sarajevu posljednjih dana zabilježeno je veoma toplo vrijeme, a primjetna je i velika koncentracija saharskog pijeska.

Ovakav pijesak osjetan je i primjetan u strujanju zraka , a prema riječima meteorologa Nedima Sladića zabilježena je historijska noć neuobičajena za mjesec maj u Sarajevu.

“Nije neuobičajena pojava da pristižu tople mase u BiH u mjesecu maju, to je sasvim normalno za proljeće. Svakako mogu reći da je neuobičajena tropska noć koju smo imali prethodne noći u Sarajevu, a koja je dosta rijetka i u ljetnim mjesecima. U mjesecu maju historijski gledano, ovakvu situaciju imali smo prije čak 27 godina i to 28. 5. 1993. godine. Nakon nje zabilježena je tek ova od protekle noći”, poručio je Sladić za Sarajevsku seharu.

Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara
Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara

Sladić je istakao kako će i narednih par dana biti visoke temperature pogotovo u Sarajevu a za to smatra da je dosta uranjeno. Poručio je građanima i da obrate pažnju na koncentraciju saharskog pijeska koji je u posljednjih dana dosta zastupljen u zraku.

“Ovih dana imamo veliki dotok koncentracija saharskog pijeska i moglo bi doći do povećanja zagađujućih čestica, suspendiranih lebdećih čestica u zraku. Pijesak se najviše vidi na automobilima, staklima i moja preporuka građanima je da sa pranjem vozila sačekaju do srijede”, istakao je meteorolog Nedim Sladić.

Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara
Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara

Ovaj meteorolog za Sarajevsku seharu je naglasio kako će noć koja slijedi svakako biti prijatnija jer stiže svježiji zrak sa sjevera Bosne.

“Svježiji zrak u noći na subotu prostrujat će preko sjevera Bosne. Noć koja slijedi će svakako biti puno prijatnija, sutra vjerovatno neće biti juga, bit će nešto svježije, ali još uvijek natprosječno toplo. U nedjelju i ponedjeljak će temperature osjetnije porasti. U noći s utorka na srijedu možemo očekivati jedno zahlađenje koje bi nam stiglo s jugozapada i svakako ono bi donijelo određene količine kiše u veće dijelu naše zemlje”, rekao je.

Foto: FHMZ/ Prognoza prašine za danas od 12 do 15 sati
Foto: FHMZ/ Prognoza prašine za danas od 12 do 15 sati