Samra Ćosović-Hajdarević traži da se kazne učesnici u mirnim antifašističkim protestima

Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini KS-a u okviru zastupničkih pitanja i inicijativa na današnjoj sjednici ovog tijela zatražila je da se identifikuju i kazne osobe koje su se učestvovale u antifašističkom mimohodu prije dva dana.

Tu inicijativu pravda objašnjenjem da neko mora snositi odgovornost ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno ako dođe do naglog povećanja broja zaraženih novim sojem koronavirusa.

Podsjećamo, prije dva dana oko pet hiljada Sarajlija diglo je glas i dostojanstveno protestovalo protiv mise za Bleiburg koja se u isto vrijeme održavala u Katedrali Srca Isusova.

To okupljanje obišlo je svijet, a Sarajevo je još jednom pokazalo da je oduvijek bilo i da će ostati antifašističko i multikulturalno.

Osim toga, Igor Stojanović, zastupnik SDP-a tražio je da se sa mjesta člana Odbora za skupštinsku sigurnost smijeni Hasan Ganibegović koji se dovodi u vezu sa aferom Respiratori.

Zastupnik Damir Nikšić, traži da se vrati novac građanima koji su platili kazne za nenošenje maski tokom pandemije koronavirusa.

Istakao je da su kazne bile pretjerano visoke.

Kao drugi razlog navodim tzv. ‘ortački kapitalizam’ i činjenicu da su neki koji su u bliskoj vezi sa političarima zaradili na prodaji tih maski Civilnoj zaštiti, ako ne na kantonalnom, a ono barem mnogo više na federalnom nivou. U tom kontekstu rigorozne kazne se također mogu činiti kao brutalna i organizovana pljačka građana od vlasti“, kazao je Nikšić.

Istakao je da su se maske trebale civilima dijeliti besplatno, naročito jer zakon insistira na njima i naplaćuje po 500 KM ako ih građani ne nose ili nepravilno nose, čak i na otvorenom.