Savjet ministara BiH donio Odluku o preferenciji domaćih preduzeća u javnim nabavkama

Na vanrednoj sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine danas je donesena Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počevši od 1. juna ove godine.

Ovom Odlukom se nastoji pomoći smanjiti posljedice koje je pandemija koronavirusa imala na ekonomiju u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na otežano poslovanje bh. kompanija uzrokovano pandemijom, na ovaj način se želi pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki.

Prema Odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1. 6. 2020. do 1. 6. 2021. godine.

U skladu sa ovom Odlukom, domaće ponude su one koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u Bosni i Hercegovini i koja su registrovana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih u slučaju ugovora o nabavkama roba, najmanje 50 posto ukupne vrijednosti od ponuđenih roba imaju porijeklo iz BiH, a u slučaju ugovora o uslugama i radovima, najmanje 50 posto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz Bosne i Hercegovine.

Savjet ministara BiH na jučerašnjoj 6. redovnoj sjednici zadužio je Agenciju za javne nabavke da pripremi ovu Odluku, saopćeno je iz ove institucije.