Senat podržao inicijativu: Centar za srce nastavna baza Univerziteta u Sarajevu

Senat Univerziteta u Sarajevu većinom glasova danas je podržao prijedlog da privatna ustanova Centar za srce bude nastavna baza studentima fakulteta medicinske grupacije Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za Patriju.

Ovu inicijativu uputio je Stomatološki fakultet u Sarajevu, a ona je danas i prihvaćena. Sad preostaje da se potpiše sporazum prema kojem će se obavljati praksa studenata fakulteta medicinske grupacije. Prošle godine Senat je usvojio odluku da su Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Zavod za javno zdravstvo KS također nastavna baza.

Kako je potvrđeno zaprimljen je i zahtjev Fakulteta zdravstvenih studija da se i Federalni zavod za javno zdravstvo proglasi nastavnom bazom, te je ta procedura tek započeta. Nakon što je Senat usvojio ove odluke, a Univerzitet u Sarajevu time završio svoj dio obaveza, sve institucije koje su proglašene nastavnom bazom moraju ispoštovati i određene odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH kako bi studenti mogli nesmetano da obavljaju praksu.

Taj proces je još uvijek u toku te praksa studenata još uvijek nije počela u ovim nastavnim bazama. Inače Centar za srce nalazi se na 10. spratu Opće bolnice u Sarajevu.