Skaka o progonu i stradanju građana Prijedora: To su zločini koje Sarajevo nikad neće zaboraviti

Dan bijelih traka danas je obilježen na sarajevskom Ajfelovom mostu pod sloganom “Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje”.

Postavljen je privremeni memorijal za ubijenu djecu u Prijedoru nastao po ideji umjetnice Elme Selman. Građani i aktivisti Inicijative ”Jer me se tiče” su se na simboličan način prisjetili progona i stradanja 3.176 građana Prijedora i okoline među kojima je bilo 102 djece mlađe od 18 godina.

“Dan bijelih traka podsjećanje je na genocid koji su tokom agresije na našu zemlju počinile vlasti Republike Srpske uz pomoć bivše JNA i vlasti iz Beograda. Ubijeno je najmanje 3. 176 osoba, od čega 102 djece. Svi nesrbi su zatvarani u koncentracione logore i mučeni na isti način kao što su mučene žrtve nacističkih režima u Drugom svjetskom ratu. To su zločini koje Grad Sarajevo nikada neće zaboraviti, ali je šokantno i sramotno da bh.pravosuđe nije pronašlo, okrivilo i osudilo sve one koji su učestvovali u ovom genocidu”, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na svom profilu.

Dodao je da jedan od najgorih zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata je još uvijek nekažnjen, a mnogi krivci slobodno hodaju, dok tužioci hapse i optužuju ljude bez stvarnih dokaza, na bazi kleveta i nacionalne pripadnosti.

Okupljanje u Sarajevu je organizirano u isto vrijeme kao i u Prijedoru, gdje roditelji i rodbina ubijene djece i ove godine od lokalnih vlasti traže pravo na izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

Aktivnost u Sarajevu i Prijedoru zajednički organizuju građani i građanke okupljenih u Inicijativu “Jer me se tiče“ s ciljem podrške roditeljima ubijene djece u Prijedoru, ali i kao izraz solidarnosti sa svim žrtvama koje se suočavaju s različitim opstrukcijama i negiranjem prava na sjećanje u svim dijelovima BiH i regiona.