Solak će za vrijeme suspenzije primati punu platu

Fahrudin Solak, čak i nakon što ga je Vlada FBiH suspendovala sa dužnosti direktora Federalnbe uprave za civilnu zaštitu, nastavit će primati punu platu, sve do okončanja suspenzije, odnsono dok eventualno ne bude potpuno smijenjen sa ove dužnosti.

Jedina razlika će biti u tome što Solak više neće imati nikakvu obavezu da dolazi na posao, niti će snositi bilo kakvu odgovornost za dalje funkcionisanje Federalne uprave civilne zaštite.

Zapravo, Solaku se u ovom trenutku ništa bolje od suspenzije nije moglo dogoditi. Nastaviće primati platu, a imaće sasvim dovolčjno vremena da se pripremi za eventualnu odbranu. Naravno ukoliko Tužilaštvo BiH ikada podigne krivičnu prijavu protiv njega.

Solak

Zbog toga i ne čudi da je, zapravo, on sam 5. maja zatražio da bude suspendovan.

U odluci Vlade FBiH se navodi da će Solak, u skladu sa Članom 59. Zakona o državnoj službi FBiH, nastaviti primati puni iznos plate. U spomenutom članu se doslovno to i kaže.

Da Vlada nije donijela ovakvu odluku, odnosno da su mu platu umanjili za jednu jedinu marku, Solak bi imao pravo da tuži Vladu i taj proces bi sigurno dobio. Neisplaćeni iznos plata bi mu bio isplaćen, a Vlada FBiH bi iz budžeta morala platiti i sudske troškove. Takvi su zakoni i to na svim nivoima. Zbog toga ova odluka i nije mogla biti drugačija.

Jedini način da Solak prestane primati platu iz budžeta je da bude smijenjen. Međutim, barem zbog respiratora, to još ne može biti učinjeno. Naime, on je i dalje pred zakonom nedužan, uprkos tome što su mediji raščlanili cjelokupnu aferu uvoza respiratora na “proste faktore” i pokazali skoro sve šta se dešavalo.