Spomenik IKAR konzervi: Simbol sarajevskog prkosa i “crnog” smisla za humor

Tragovi i ožiljci opsade još uvijek su vidljivi u svakom dijelu Sarajeva. Ipak, spomenik IKAR konzervi u centru grada služi kao sarkastično prezentiranje stava prema pomoći međunarodne zajednice onih koji su u najtežim vremenima bili primorani da jedu sadržinu ovih konzervi.

Proizvod IKAR, orginalno osmišljen i izrađen u Italiji, predstavlja jedan od projekata međunarodne zajednice s glavnim ciljem pomoći populaciji zemalja zahvaćenim ratnim i sličnim kriznim situacijama.

Ambalaža navedenog proizvoda načinjena je od lima, a sadržaj proizvoda, barem sudeći po ambalaži, je govedina visokog kvaliteta.

Postoje razna mišljena, a čak i danas se po nekim blogovima vode mnogobrojne rasprave i debate o porijeklu, sastavu, kvalitetu i značaju ovog proizvoda. Postoje oni koji tvrde da ova konzervirana govedina ispunjava sve propisane norme koje jedan proizvod koji se masovno proizvodi mora ispunjavati i da je pomogao mnogim ljudima koji nisu imali mogućnost izbora.

Neoboriva činjenica jeste da ovaj proizvod ima veliki značaj u nedavnoj historiji naše zemlje i da zaista jeste pomogao mnogim ljudima u najtežim trenucima. Međutim, ipak je jasno kakav je stav onih koji su ga koristili, a oni su taj stav na sarkastičan način javno prezentovali tako što su u centru grada, 09.04.2007. godine, podigli spomenik kao “znak zahvalnosti“ međunarodnoj zajednici na pruženoj pomoći.

Za mnoge Sarajlije, ovaj spomenik simbolizira nedostatke i mane međunarodne pomoći koja je pristizala u Sarajevo između 1992. i 1995. godine.

Već godinama kruže glasine da su pojedine konzerve koje su poslane u Sarajevo bili ostaci iz Vijetnamskog rata kojima je rok istekao još 70-ih godina 20. stoljeća, kao i da se u konzervama “govedine” ustvari nalazila svinjetina. Kaže se da čak ni psi ni mačke nisu željeli jesti hranu iz konzerve.

160503143.1 xl

Djelimično duhovit, a djelimično tužan spomenik IKAR konzervi može služiti kao podsjetnik na nevjerovatnu izdrživost i prkos ovog naroda koji je, kada se sve sabere i oduzme, bio prepušten sam sebi.