Srbija bi od ponedeljka mogla ponovo postrožiti restriktivne mjere

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da su se građani Srbije previše opustili nakon ublažavanja mjera, te da bi se Srbija mogla suočiti sa novim uvođenjem mjera, već od ponedjeljka. U prvom redu, to podrazumjeva obavezno nošenje maske na svim mjestima, a kazna za nenošenje maske biće 20.000 dinara.

“Velike su šanse da se ova mjera usvoji, jer su se građani mnogo opustili nakon ukidanja vanrednog stanja i dosta njih ne poštuje mkere. Ljudi se okupljaju, ne poštuju distancu, ne nose zaštitnu opremu. A to nas sve vodi ka većem broju oboljelih i riziku da se djelovanje virusa pojača”, rekao je doktor Zoran Radovanović, prenosi Oslobođenje.

O tome je govorio i doktor Predrag Kon.

“Ono što mene zabrinjava je ono što ne može u potpunosti da se kontroliše. Oslonili smo se na distancu, nismo uveli obavezne maske jer nema naučnog osnova za to u spoljnom prostoru. Možda je, ipak, neophodno da imamo obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru”, rekao je Predrag Kon.

I infektolog, doktor Mijomir Pelemiš, najavljuje vraćanje restriktivnih mjera.

“Ako bude naglog porasta inficiranih, moraćemo opet da uvodimo restriktivne mjere. Pokazalo se da je većina zemalja koje su relaksirale mjere imale porast inficiranih. Ne bismo to voljeli, ali očekujemo da će tako biti i kod nas”, rekao je dr Mijomir Pelemiš.

Srbija na današnji dan ima 10.438 zaraženih, te 225 preminulih.