Srebrena malina podnijela carinsku prijavu za preostalih 20 respiratora

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje BiH potvrdio je za N1 da je Srebrena malina danas podnijela carinsku prijavu za 20 respiratora koji su stigli u BiH

To zapravo znači da će postupak carinjenja biti u potpunosti okončan danas, a respiratori će ispod carinskog nadzora moći izaći onog trenutka kada bude plaćeno 265 131 KM duga za PDV po osnovu uvoza ovih 20 respiratora.

Srebrena Malina ima i dug po osnovu njihove PDV prijave prema UIO BiH, koji je iznosio nešto više od 452 000 KM, a obzirom da dugovanja nisu izmirili ušli su u postupak prinudne naplate u okviru kojeg se obračunavaju i dnevne kamate, tako da taj dug sada iznosi nešto više od 470 000 KM.

Mjesec i dva dana nakon što je došlo 80 kineskih respiratora, danas je stigao i ostatak medicinskih aparata koji su plaćeni ukupno 10,5 miliona KM, a u proteklom periodu ovi respiratori su postali top tema u BiH.

Dozvola za uvoz medicinske opreme firmi “Srebrena malina”  ističe danas tako da pošiljka dolazi u posljednji čas, prenosi Klix.ba.

Prema ugovoru kojeg je objavio Klix.ba rok isporuke 100 respiratora bio je 15. april. No, prva tura od 80 komada je stigla 10 dana nakon roka (25. aprila), dok je pošiljka kompletirana tek danas.