Šta kineska kompanija kaže o nabavci respiratora za BiH?

Nakon što su objavljene informacije o kompaniji od koje su kupljeni respiratori za Bosnu i Hercegovinu, a koja ne posjeduje zvaničnu web stranicu, mediji donose nove informacije.

N1 televizija kontaktirala je osoblje ove kompanije, a odgovor smo dobili od zaposlenika Chana koji navodi da je bio direktno odgovaran za isporuku respiratora u Bosnu i Hercegovinu:

1. Koja je bila cijena stotinu komada respiratora ACM812A?

“Oprostite, nismo u mogućnosti da iznosimo detalje o kupcima obzirom na našu politiku privatnosti kupaca.”

2. Da li je kupac tražio specifično ove respiratore?

“Invazivne respiratore.”

3. Koje su karakteristike ovog respiratora?

“Informacije možete naći na Googleu.”

4. Jesu li respiratori koji su prodani Bosni i Hercegovini licencirani, imaju li CE certifikat?

“Da.”

5. Kako je uspostavljen kontakt između Shanghai Chang Kai Medical Technology Center i Srebrene Maline?

“Preko prijatelja.”

U kratkim odgovorima, naveden je i onaj da ova kineska kompanije zapošljava manje od 100 ljudi, a da se bave zaštitnom i medicinskom opremom.

Shanghai Chang Kai Medical Technology Center, kompanija od koje su kupljeni respiratori registrovana je na adresi Caoli Road, Fengjing Town, Jinshan District, Shanghai.

Na internetu dostupni podaci o kompaniji ovog naziva na ovoj adresi kažu da je kompanija registrovana krajem 2018. godine, a u opisu djelatnosti navodi se: “Bavimo se tehničkim razvojem, tehničkim savjetovanjem, tehničkim uslugama, prehrambenim i zdravstvenim konsultantskim uslugama, medicinskim uređajima (samo onima za koje nije potrebna dozvola za medicinski proizvod), sportskom robom, prodajom fitness opreme, uvozom i izvozom robe i tehnologije. [Podložno odobrenju zakonskog projekta, nakon odobrenja nadležnih tijela prije obavljanja poslovnih aktivnosti]“.

Kao nosioc dionica ove kompanije te ključno osoblje navodi se ista osoba kao u ugovoru sa Srebrenom Malinom – Yu Yue.