Sve bolja situacija: U FBiH u posljednjem danu testirana 1.092 uzorka, samo četiri pozitivna

Zlatan Perišić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da su u protekla 24 sata testirana ukupno 1.092 uzorka, od čega su četiri bila pozitivna.

Od početka pandemije do sada su ukupno testirana 31.804 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 1.012 osoba. Od toga broja, trenutno je aktivnih 109 slučajeva, 866 osoba se oporavilo,

Dalje je kazao da je u bolnicama širom FBiH hospitalizirano je 25 pacijenata, a nijedan nije na respiratoru, odnosno u teškom stanju.

Najviše pozitivnih slučajeva koronavirusa potvrđeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (257), zatim u Zeničko-dobojskom kantonu (245) i Kantonu Sarajevo (115).

Pohvalio je restriktivne mjere istaknuvši da su upravo one krivac za slabije širenje smrtonosnog virusa, te da bi građani trebali da nastave biti odgovorni, da se drže socijalne distance, te da nastave koristiti maske.

Također, kazao je da će letovi sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu bit će obustavljeni do 1. juna do kada traje ranije donesena odluka. Za dalje odluke, bilo da se produži zabrana saobraćanja ili ukine nadležno je Vijeće ministara.

Podsjećamo, ukupno u Bosni i Hercegovini je do sada zabilježeno 2.338 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je uspješno oporavljeno 1.557, dok je bitku s ovim virusom izgubilo 136 osoba.

Sarajevska sehara napominje građane da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje su na snazi, te da slijede isključivo savjete stručnih osoba.