Tajlandski kralj živi u luksuznom karantinu na Alpama dok njegova zemlja pati

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn, također poznat kao Rama X, uživa u luksuznom hotelu u Njemačkoj, dok njegovi podanici koji se vraćaju kući pate zbog koronavirusa.

Ipak, kritizirati monarhiju je zabranjeno, uprkos kraljevom “sramotnom” ponašanju. piše DW News.

Život se na Tajlandu zaustavio zbog pandemije koronavirusa. Uobičajeno užurbane ulice Bangkoka napuštene su. Aerodrom Suvarnabhumi, inače središte međunarodnog turizma, bilježi djelić svog uobičajenog saobraćaja. S druge strane, turistička industrija na Tajlandu, koja je u 2018. godini činila 20 posto posto BDP-a zemlje, zaustavila se.

Tokom krize ljudi očekuju da lideri pokažu solidarnost i ohrabrenje. Ali tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn, poznat po svom ekscentričnom ponašanju, u velikoj mjeri nigdje nije bio prisutan od kada je počela pandemija koronavirusa. Naprotiv, boravi u luksuznom hotelu na Alpama za vrijeme pandemije.

Prema riječima lokalnih vlasti, hotel još uvijek nije zvanično otvoren, ali kralj i njegovi gosti imaju posebno dopuštenje da tu borave. Međutim, prema pisanjima njemačkih medija, kralj ne živi sam u izolaciji, on se samoizolirao u haremu s 20 žena, javlja njemački Bild.

Nije poznato je li sa sobom u hotel poveo i svoje četiri supruge. Vijest o njegovoj samoizolaciji razbjesnila je stanovnike Tajlanda, koji su na internetu izrazili svoje nezadovoljstvo njegovim ponašanjem, iako su time prekršili zakon kojim je omalovažavanje kralja u toj državi zabranjeno i zbog čega mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do 15 godina.