Tešanj postao novo žarište korona virusa

Svi zaraženi su iz Tešnja, potvrdila je za federalne medije direktorica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo Sebija Izetbegović. Ovaj grad u Zeničko-dobojskom kantonu je postao novo žarište virusa korona i već tri dana ima veći broj zaraženih.

Jučer je potvrđeno čak 19 novozaraženih, a dan ranije 14. Ukupan broj zaraženih u Tešnju sada je 63.

Novi klaster je firma “Koža-komerc”, a svih 80 radnika te kompanije je od 23. maja u samoizolaciji.

Opća bolnica Tešanj od danas počinje testiranje na koronavirus, uporedo sa uzorcima koji idu u Sarajevo na provjeru. Očekuje se da će od ponedjeljka u ovoj medicinskoj ustanovi početi samostalno testiranje.

Najavljeno je da će od ponedjeljka, 1. juna, bolnica i Dom zdravlja u Tešnju raditi po starom režimu sa terenskim ambulantama.

U ovoj lokalnoj zajednici trenutno je u kućnoj izolaciji 106 osoba po rješenju općinskog sanitarnog inspektora. U srijedu su analizirana 34 sumnjiva uzorka, od čega je 17 pozitivnih. Svi pozitivni uzorci su u vezi sa poznatim klasterom. Radi se o uposlenicima preduzeća Koža-komerc, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima porodice.

Sanitarna inspekcija je izvršila nadzor u firmama Inox Ajanović, Atelier, Kalim i “Saračević”. Saopšteno je da je pozitivan primjer u firmama Inox Ajanović i Atelier visok nivo higijene, obavezna distanca i nošenje zaštitne opreme, da se u firmama Kalim i “Saračević” poštuju higijensko-epidemiološke mjere, a da su na pijaci u Jelahu trgovci raspoređeni po štandovima u dovoljnom razmaku i sa obavezom nošenja zaštitne opreme.