Tomašević: Misa će se održati; Finci: To će biti mrlja kardinala Puljića

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i glavni tajnik Biskupske konferencije Ivo Tomašević bili su gosti sinoćnjeg izdanja “Face to face” gdje su sučelili mišljenja o najavljenoj misi za žrtve Blajburga.

Nakon duge rasprave i iznošenja argumenata jedne i druge strane, Finci je kazao da je zaključak da se ne mogu dogovoriti te je pozvao i kardinala Vinka Puljića i Katoličku crkvu da razmisle o misi koja je najavljena za 16. maj.

Finci je kazao da bi to bila mrlja u službi kardinala Puljića a koji je najavio povlačenje.

Ivo Tomašević kazao je da će održati misu i da su to vjerske slobode koje im niko ne može zabraniti, te da se mole za sve žrtve. O mogućoj dislokaciji mise u nekoj drugoj crkvi, Tomašević je kazao da misu predvodi kardinal Puljić i da je logično da to bude u Sarajevu.

Finci je podsjetio da takve ceremonije vuku sa sobom i fašističke simbole što je i bio razlog zabrane austrijskih vlasti. On je kazao da Sarajevu ne treba ovakva priča koja može izazvati samo problem, a već su najavljeni i protesti istog dana. Finci je istaka da će “Evropa pitati šta ste to uradili”.

Kazao je da ima još vremena do 16. maja te je istakao kako očekuje da je “jutro pametnije od noći”, prenosi Patria.