Tuzlanski kanton: Već 18 dana nema novozaraženih koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu već 18 dana nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaaraze koronavirusom.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona saopćio je da u posljednja 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom. Ovo je osamnaesti dan u nizu da u tom kantonu nije zabilježen nijedan novi slučaj inficiranja novim koronavirusom.

Od početka testiranja na području ovog kantona zabilježene su 84 pozitivne osobe. O borbi protiv koronavirusa za N1 govorila je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Čolić je objasnila zašto ovaj kanton tako uspješno odgovorio na pandemiju.

“Tajna našeg uspjeha je da smo pravovremeno reagovali. Uveli smo mjere 15-ak dan prije drugih u Federaciji Bosne i Hercegovine i danas zbog toga imamo ovakav rezultat”, kazala je ona.

Otkrila je kako je najveći strah bio da virus ne uđe u zdravstveni sistem.

“U drugu ruku dobro je što se to desilo jer je lakše kontrolisati. Reakcijom naših epidemiologa brzo smo hvatali prve, druge ili treće kontakte. Moram se i zahvaliti građanima Tuzlanskog kantona koji su se ponašali odgovorno i pratili sve naredbe. Naravno, u narednom vremenu će biti analiza poduzetih aktivnosti”, poručila je ministrica.

Čolić je kazala da se ne slaže sa pojedinim kritikama kako u Tuzlanskom kantonu nije izvršeno dovoljno testiranja.

“Mi smo sa jučerašnjim danom imali preko 4.100 testiranja i ne mogu se složiti da nismo imali dovoljno testiranja. Mi smo jedini kanton koji je testirao i kaserke u marketima”, istakla je za N1.

Ministrica zdravstva TK podsjetila je kako su u ovom kantonu bila dva smrtna slučaja izazvana posljedicama zaraze korona virusom.

“Moram naglasiti da su ove osobe imale teško stanje svakako. Inače, nismo imali više teških slučajeva i respiratore nismo uključili nijednom. U jednom trenutku smo imali devet otvorenih klastera, i tada situacija nije bila jednostavna. Međutim, ostao je još jedan aktivan klaster tj. jedna aktivna osoba i očekujemo da se i to narednih dana zatvori”, kazala je Dajana Čolić i zaključila da to “ne znači da smo pobijedili virus”.