Očekivano ročište večeras u 20 sati

U 20 sati bi trebalo da počne ročište Suda BiH, nakon zatraženog jednomjesečnog pritvora Tužilaštva BiH za osumnjičene u aferi “Respiratori”.

Tužilaštvo BiH za Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka traži pritvor zbog uticaja na svjedoke i za moguće uništavanje dokaza. Za Fadila Novalića zahtjeva se pritvor zbog uznemiravanja javnosti koja je poreske obveznike koštala 10, 5 miliona maraka.

Sud u roku 24 sata mora donijeti odluku po ovom zahtjevu Tužilaštva, a na teret osumnjičenima se stavlja udruživanje za činjenje krivičnih djela, pranje novca, zloupotreba položaja, krivotvorenje i uništavanje dokumenata.

Sud će odlučivati o izricanju pritvora ili mjerama zabrane za osumnjičene po zahtjevu Tužilaštva. Za sva pobrojana krivična djela zaprijećena kazna je više od deset godina zatvora ukoliko se dokaže sve što se osumnjičenima stavlja na teret.

Nakon iznošenja zahtjeva i razloga za pritvor Tužilaštva pred sudom očekuje se i izjašnjavanje osumnjičenih, te iskazi advokata koji su od Tužilaštva prije pola sata dobili dokumentaciju kako bi se pripremili za ročište.