U Minneapolisu uhapšen policajac koji je odgovoran za smrt Georgea Floyda

Uhapšen je jedan od četvorice policajaca u Minneapolisu koji su učestvovali u hapšenju Georgea Floyda koji je nedugo nakon toga preminuo.

Riječ je o Dereku Chauvinu koji je u najvećoj mjeri i kriv za njegovu smrt jer je nenaoružanom Afroamerikancu prikliještio vrat koljenom bez prestanka. CNN piše da je Chauvin, koji je već sada bivši policajac, imao 18 prijava koje su protiv njega podnesene, javila je policijska uprava u Minneapolisu, a ne zna se još na šta su se te tužbe odnosile te nisu dati nikakvi detalji.

Chauvin je priveden u zatvor u Minnesoti, međutim, još nema informacija o tome šta mu se stavlja na teret. On je otpušten s još tri policajca koji su bili prisutni, a guverner Minnesote Tim Walz se obratio javnosti nakon Floydove smrti.

“Svijet je svjedočio ubistvu Georgea Floydea koje je razaralo ljudske utrobe, ali dok na ulicama uspostavljamo red potrebno je tragati za pravdom i shvatiti sve ono što se desilo. Moja prva i glavna odgovornost prema državi Minnesota je sigurnost svih grđana. Ne možemo dopustiti pljačku i bezobzirnost koja se nastavlja”, kazao je Walz.