U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti otvorena prva izložba nakon proglašenja pandemije

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti večeras je otvorena prva izložba nakon proglašenja pandemije koronavirusa i zabrane rada kulturnim institucijama.

U pitanju je prva samostalna izložba slikarke Tamare Vučinić koja je otvorena u u muzejskoj galeriji Mak, a postavka će biti u muzeju do 28. maja.

“Ja sam još u januaru ove godine rezervirala termin za izložbu kada pandemija koronavirusa nije bila ni proglašena. Nisam je htjela otkazivati niti odgoditi, jer sam bila sigurna da će ovo proći. I evo, bila sam u pravu, sve se posložilo”, kazala je Vučinić.

Autorica je inače po zanimanju medicinska sestra, ali je, kako sama kaže, umjetnica od svoje treće godine.

“Moj talent otkrila je nastavnice likovnog Kornelija Rainprehrt koja nažalost nije mogla večeras doći. Ona me podsticala, vodila me čak svojoj kući kako bih razvijala talent, jer nažalost nisam imala podršku najbližih. Oni nisu mogli zamisliti da u porodici imamo slikaricu. Zahvaljujući njoj moj rad je 1984. godine pobijedio na jednoj svjetskoj izložbi i danas se nalazi u zgradi Ujedinjenih nacija. Nisam odustala od sebe i svoj hobi sam pretvorila u zanimanje od kojeg danas mogu živjeti. Potpuno sam samouka i ne poznajem slikarske tehnike, ali o strasti znam puno. Imam veliku sreću da je moju izložbu otvorila slikarica Brigita Krunić koja je moj uzor oduvijek”, kazala je Vučinić.

Izložba i slike nemaju zvanični naziv. No, svaka nosi naziv “bez imena“, ali na drugom jeziku. Vučinić objašnjava da su im se putem jednog studentskog portala javili mladi iz cijelog svijeta i napisali “bez imena” na svom jeziku pa se ti postovi sa njihovim imenima i prezimenima mogu vidjeti isprintani na zidu galerije.
Vučinić je veliki zaljubljenik u likovnu umjetnost pa je u slikanju nije omeo ni rat, piše klix.

“Imala sam o popriličnu zalihu boja, a kad sam to sve potrošila, onda sam slikala na kartonu, bojom za peć kraljicu. U ratu sam slikala murale na zidovima stana pa čak i u podrumu. Moja poruka je da niko nikad ne odustaje od sebe i svojih želja bez obzira šta kaže okolina. Ovo je moja prva izložba, ali sigurno nije posljednja”, poručila je Vučinić.