U Wuhanu registrovano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Wuhanu, prvobitnom centru pandemije koronavirusa, registrovano je pet novih slučajeva zaraze.

Wuhan je potvrdio pet novih slučajeva u vrijeme kada Kina bilježi blagi rast broja zaraženih. Kineske vlasti su danas saopćile da je potvrđeno novih 17 slučajeva zaraze, tri više u odnosu na dan ranije. Od novih slučajeva se sedam povezuje s prekomorskim putovanjima, dok se vjeruje da se preostalih 10 slučajeva odnosi na lokalno prenošenje.

Osim pet slučajeva u Wuhanu, tri su zabilježena u provinciji Jilin, jedan u Liaoningu i jedan u provinciji Heilongjiang.

Iako ove brojke možda ne zvuče alarmantno s obzirom na činjenicu da je Kina imala hiljade pozitivnih na koronavirus dnevno u februaru, ipak se radi o najvećem rastu brojki zaraženih od 28 aprila.

Wuhan je prošlog mjeseca proslavio oporavak posljednjeg teško oboljelog pacijenta zaraženog koronavirusom, a novi slučajevi mogu zabrinuti vlasti ovog grada jer se radi o najvećem broju u protekla dva mjeseca.

Posljednji put je u Wuhanu bilo više od pet slučajeva zaraze u jednom danu 11. marta, kada je potvrđeno osam novozaraženih, javlja Russia Today. 

U aprilu su u Wuhanu ukinute restrikcije putovanja nakon 76 dana karantina.